Bosna i Hercegovina     | 05.12.2019. 16:43 |

Vlada KS inicirala održavanje sastanka povodom migrantske krize

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 5. decembra (FENA) - Vlada Kantona Sarajevo (KS) je na današnjoj 50. redovnoj sjednici, u okviru razmatranja pitanja migrantske krize, a radi konačnog započinjanja upravljanja ovom krizom u BiH, donijela zaključak u kojem traži hitnu organizaciju zajedničkog sastanka predstavnika Vlade KS, Ministarstva sigurnosti BiH, Vlade Federacije BiH, Službe za strance, načelnika općina Ilidža i Hadžići, Zavoda za javno zdravstvo KS i policijskog komesara KS.

Na istoj sjednici, Vlada KS je uputila ponovni zahtjev nadležnim vlastima Bosne i Hercegovine da se suzdrže od donošenja bilo kakvih odluka o dodatnom smještaju migranata na području KS, bez konsultacija sa lokalnom zajednicom, odnosno općinskim i kantonalnim vlastima.

Članovi Vlade KS su izrazili zabrinutost prema višim nivoima vlasti zbog činjenice da niti sa bilo kojim nivoom vlasti ne komuniciraju, odnosno ne informiraju ga o svojim planovima i ne dostavljaju im potrebne informacije o broju migranata koje namjeravaju smjestiti u KS, njihovoj strukturi, zdravstvenom statusu i drugim bitnim informacijama.

Istovremeno, naglašavaju da nedostatak ovakvih informacija onemogućava adekvatno planiranje i pripremu lokalne zajednice sa aspekta sigurnosti, javnog zdravlja, socijalne zaštite, a što za posljedicu može imati ugrožavanje kako lokalnog stanovništva, tako i migrantske populacije.

Spomenuti zaključci su proistekli, nakon upoznavanja sa dopisom načelnika Općine Ilidža Senaida Memića koji je informisao Vladu KS da ga niti jedan nivo vlasti nije kontaktirao vezano za najavljeno otvaranje migrantskog centra u Blažuju.

Vlada KS, također, podsjeća Vladu FBiH i Vijeće ministara BiH na zaključke donesene na vanrednoj sjednici Vlade KS sa načelnicima svih općina, održanoj 18. novembra ove godine, a o kojima je javnost ranije informisana, saopćeno je iz Pres-službe KS.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Skupština i Vlada KS - Abdulah Sidran će zauvijek biti dio duše Sarajeva

Vlada KS - Usvojen program utroška sredstava za zdravstvenu zaštitu životinja i sigurnost hrane

Premijer Uk donirao cipele i pozvao građane da se priključe projektu 'Stazom sjećanja 11.451...'

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo