Regija     | 05.12.2019. 14:34 |

Počivalšek: Imamo pravo štititi slovenske dobavljače Mercatora

FENA Saopćenje

LJUBLJANA, 5. prosinca  (FENA) - Slovenski ministar gospodarstva Zdravko Počivalšek kazao je u četvrtak da on i slovenska vlada imaju pravo zaštititi interese slovenskih dobavljača Mercatora u procesu prijenosa tog trgovačkog lanca na grupu Fortenova te da se pri tome oslanjaju na slovenske zakone.

Reagirajući na informaciju da su ga koncern Agrokor i Fortenova grupa prijavili Europskoj komisiji jer je u svojim izjavama navodio uvjete koje vlasnici Mercatora moraju ispuniti da bi se dopustio prijenos Mercatora na Fortenovu, što se može razumjeti kao miješanje države u poslovne odluke privatnih kompanija, Počivalšek je novinarima u Ljubljani kazao da je o tome obaviješten samo preko medija.

"Sve što sam činio uvijek sam javno iznio", rekao je Počivalšek, dodavši kako on osobno i slovenska vlada samo žele štititi slovenske dobavljače Mercatora i da na to imaju pravo.

"Zauzimamo se za zaštitu dobavljača u Mercatoru, ali pod uvjetima tržišne konkurencije i Fortenova mora ispuniti te uvjete da bi došlo do prijenosa Mercatora na novu grupu", izjavio je, dodavši da su "smiješne" kritike na njegov račun o miješanju u poslove privatnih firmi u suprotnosti s europskim pravilima.

"Te zamjerke dolaze od onih koji se ne drže slovenskih zakona. Ovdje je na snazi slovensko zakonodavstvo, a ne Lex Agrokor", rekao je novinarima Počivalšek, u izjavi nakon redovne sjednice vlade, prenosi Hina.

Po njegovim se riječima nastavljaju razgovori s ruskim vlasnicima Fortenova grupe, ali i Mercatora, o tome kako zaštititi slovenske dobavljače koji su do sada Mercatoru prodavali za pola milijarde roba i usluga godišnje.

"Očekujem da će se ono što su nam obećali na sastanku prilikom Gospodarskog foruma u  Sankt Peterburgu krajem svibnja ove godine biti i ispunjeno. Dakle, radimo ono na što imamo pravo, a Fortenova i ostali moraju znati da ovo nije država u kojoj zakoni ne vrijede. Dečki će to morati poštovati", dodao je slovenski ministar gospodarstva.

Prema sporazumu koji je potpisan u vrijeme kad je Agrokor kupio Mercator, u vrijeme kad je sada posrnuli koncern vodio Ivica Todorić, suglasnost za promjenu vlasnika Mercatora mora dati svih 56 banaka vjerovnica, među kojima i slovenske banke, od kojih rezerve na prijenos ima državna banka SID, a potrebno je dobiti i dozvolu slovenskog regulatora za tržišno natjecanje.

 

(FENA) N. M.

Vezane vijesti

Fajon u ponedjeljak u Sarajevu, najavljeni razgovori s Konakovićem

Slovenija: Fajon pozdravila preporuku EK za otvaranje pristupnih pregovora s BiH

Slovenske kompanije među najznačajnijim investitorima u BiH

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!