Stranačke aktivnosti     | 05.12.2019. 14:11 |

Saopćenje za javnost SDPBiH

FENA Saopćenje

Žuljević: Nova vlast počinje mandat pljačkom građana 

Povodom najave Milana Tegeltije da je jedan od ključnih prioriteta nove većine na državnoj razini usvajanje novog Zakona o PDV-u, oglasio se Aner Žuljević, zastupnik SDP BiH u Domu naroda Parlamenta FBiH:

"Tegeltijina najava usvajanja nove stope PDV-a je potvrda naših najvećih strahova, o čemu je SDP BiH upozoravao javnost. Građani moraju znati da je suština u tome da se nova većina usaglasila da povećanjem PDV-a budžet pune preko leđa građana, koji će iz svojih niskih primanja krpiti budžetske rupe koje je ista ova vladajuća bratija štetočina prouzročila. Vrlo konkretno, građani mogu očekivati da će njihovi životni troškovi na mjesečnoj razini biti veći vjerovatno za nekoliko stotina KM. Taj novac će uzeti vladajuća oligarhija i koristiti ga za provođenje i zadovoljenje vlastitih interesa. Od ovih mjera građani neće imati nikakvu korist, kao što je nisu imali ni od povećanih akciza. Iako je i tada najavljivano ulaganje cjelokupnog iznosa u autoputeve, niti jedan novi metar puta nisu otvorili, pritom uredno "gutajući" milione KM koji se od akciza naplaćuju iz džepa naroda. Građanima samo iz godine u godinu zamazuju oči da projekti gradnje autoputa počinju sljedeće godine, a uvijek koriste fotografije autoputa koji je izgradila Vlada FBiH predvođena SDP-om."

Žuljević je dodao da je "sada jasno zašto je premijer FBiH Fadil Novalić najavio da novih zaduženja kod MMF-a neće biti. Jednostavno, kako sam i prije isticao, ova vlast, vodeći se filozofijom stripovskog antijunaka Superhika, će nastavljati da uzima od siromašnih kako bi popunila džepove bogatih, odnosno sanirala dio štete koju su svojom rastrošnošću i nesposobnošću prouzročili. Siguran sam da nova stopa PDV-a neće posebno pogoditi poslovanje privatnih firmi Novalića i kompanije iz Vlade FBiH, jer će oni kao i do sada, sve svoje privatne poslovne pothvate i projekte bogaćenja finansirati iz saradnje sa firmama u vlasništvu Federacije."

Na kraju, Žuljević zaključuje: "Suština Tegeltijinog izlaganja je zapravo poruka i onom malom broju građana koji su vjerovali u opstanak u ovoj državi, da kupe krpice i bježe u Zapadnu Evropu, jer će ih domaća vlast ako budu imalo duže čekali, ostaviti i bez tih krpica."

 

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Magazinović i Dizdar: Hitno obezbijediti poštene izbore

Saopćenje za javnost KO SDPBiH Tuzla

SDP BiH - Svijetle antifašističke trenutke BiH niko ne može zametnuti, pa ni Mario Kordić

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo