Bosna i Hercegovina     | 05.12.2019. 14:09 |

Vlada FBiH usvojila informaciju o stanju u vojarni Ljubače u Živinicama

FENA Saopćenje

MOSTAR, 5. prosinca (FENA) - Federalna vlada usvojila je u četvrtak u Mostaru informaciju o minskoj situaciji na lokalitetu vojarne Ljubače u Živinicama, koja je ranijom odlukom bila predviđena za smještaj migranata.

Kako je navedeno u dokumentu koji je potpisao šef Federalnog operativnog štaba za pitanje migracija Fahrudin Solak, zbog nejasnoća o miniranosti unutar te vojarne dogovoreno je da predstavnici FUCZ i BHMAC-a obiđu lokaciju i sagledaju stanje s ciljem što sigurnijeg i bržeg otklanjanja minske opasnosti, priopćio je Ured za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Međutim, to im nije omogućeno, uz usmenu informaciju da je vojarna Ljubače u vlasništvu Federacije BiH i da je dana na korištenje kantonalnom ministarstvu koje ju je, uz suglasnost Federacije BiH, izdalo na korištenje pravnoj osobi čiji je vlasnik Mujo Muratović, koji unutar prostora kasarne drži divlje životinje.

Iako su prethodno dobili informaciju da će im biti omogućen ulazak u vojarni Ljubače, predstavnike FUCZ-a, BHMAC-a i IOM-a u tome su spriječili građani koji se protive smještaju migranata unutar te vojarne.

Nakon toga sastali su se s korisnikom Mujom Muratovićem koji je došao u pratnji odvjetnika, koji je priopćio da je njegov klijent javnim pozivom dobio vojarnu na korištenje na razdoblje od deset godina, da taj prostor koristi već tri godine, da tu drži više od 200 životinja i da bi mu razminiranje lokacije i smještaj migranata pričinio značajnu financijsku štetu i ugrozio poslovanje te da im iz tih razloga nije voljan omogućiti ulazak u vojarnu.

Predstavnici BHMAC-a upoznali su predstavnike IOM-a s minskom situacijom unutar vojarne Ljubače i ponovili te podatke, nakon čega je predstavnik te međunarodne organizacije iznio stav da je zbog minske situacije vojarne Ljubače neuvjetna za smještaj migranata.

Naveo je i da je kasno za razminiranje s obzirom na ulazak u zimsko razdoblje, a da je zbog nepostojanja volje lokalne zajednice za smještaj migranata u tu vojarnu njihova aktivnost na tom području završena.

Federalna uprava civilne zaštite će, u slučaju potrebe za razminiranjem te lokacije, angažirati sve raspoložive resurse. U tom slučaju bi razminiranje trajalo oko 30 radnih dana, s obzirom na očekivanu zagađenost terena metalom i neizvjesnu minsku situaciju, te činjenicu da je provođenje operacija razminiranja u zimskom razdoblju na tom prostoru vrlo neizvjesno, navedeno je u usvojenoj informaciji.

Usvojeno izvješće bit će dostavljeno Ministarstvu sigurnosti BiH, navodi se u priopćenju.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Nikšić: Rudnik 'Kreka' na najbolji mogući način odgovorio na 'pruženu ruku Vlade FBiH' (VIDEO)

Nikšić: Rudnik 'Kreka' na najbolji mogući način odgovorio na 'pruženu ruku Vlade FBiH'

Delegacija Vlade Federacije BiH u ponedjeljak u posjeti RMU „Kreka“

Promo

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije