Bosna i Hercegovina     | 05.12.2019. 12:12 |

Magazinović Tegeltiji: Za godinu dana ste mogli pripremiti konkretniji ekspoze

FENA Aida Kovač

SARAJEVO, 5. decembra (FENA) - Kandidat za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija podnio je ekspoze na sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, nakon čega je uslijedila poslanička rasprava.

Predsjedavajući Kluba poslanika SDP-a BiH Saša Magazinović je kazao da je Tegeltija imao godinu dana da pripremi ekspoze, te da je za to vrijeme mogao pripremiti i konkretnije izlaganje.

- Kad su u pitanju ekonomski pokazatelji koje ste nam demonstrirali, mnogi vas vide kao ekonomskog eksperta koji će učiniti da ti ekonomski pokazatelji na kraju vašeg mandata budu bolji. Oni koji vas podržavaju tako vas vide. Oni koji vas ne podržavaju kažu da ćete ostati zapamćeni kao čovjek u čijem mandatu su propale tri banke - naveo je Magazinović.

Dodao je da je Tegeltija kazao da će, u skladu s Evropskom direktivom, biti mijenjan Zakon o PDV-u.

- Šta to konkretno znači, hoćete li da povećate PDV, jeste li spremi da razgovaramo o diferencijalnoj stopi PDV-a, o nultoj stopi za osnovne životne namirnice, učila, školska pomagala...? - pitao je Magazinović.

Također je naveo da je Tegeltija kazao da podržava prioritete Evropske komisije.

- Da li to znači da podržavate zato što je moderno to podržavati ili da stvarno podržavate? Konkretno, da li podržavate ukidanje prava na veto u glasanju, što je jedan od zahtjeva koji ste vi rekli da podržavate? Da li podržavate uspostavu vrhovnog suda, što je također zahtjev koji ste vi za govornicom rekli da podržavate? Da li podržavate supremaciju države, što ste također rekli? - kazao je Magazinović.

Pozvao je Tegeltiju da pojasni, kada kaže da podržava prioritete Evropske komisije, da li to znači da ih ih podržava „iz mode“ ili što stvarno misli da to treba i što će provoditi ono što su zahtjevi Evropske komisije.  

- To što niste spomenuli niti na bilo koji način tretirali Program reforme u sadržajnom smislu, a dobro znate da je to dokument zbog kojeg, da nije usvojen vi ne bi tu sjedili i danas ne bi imali ovo sjednicu, mislim da je to neozbiljno, neodgovorno - naveo je Magazinović.

Poslanik Dragan Mektić (SDS) je kazao da je u Tegeltijinom ekspozeo puno stvari izneseno, te da po njegovom mišljenju ima jako puno kontradiktornih stvari, stvari koje nisu realne.

On je, u ime Kluba SDS-a i PDP-a, tražio pauzu te da im se dostavi ekspoze u pisanom obliku, kako bi se pripremili za valjanu i korektnu diskusiju o ekspozeu.

Nakon toga je data polusatna pauza.  

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

PSBiH - Poslanici nisu usvojili zaključke Kluba SNSD-a

Vlada HNŽ-a usvojila Program rada za 2024. i imenovala ravnatelja ZZO-a HNŽ-a

PSBIH - Poslanici o predloženim zaključcima Kluba SNSD-a

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana