Svijet     | 05.12.2019. 11:43 |

Rusija protjerala bugarskog diplomatu u recipročnom potezu

FENA Internet

SOFIJA, 5. decembar (FENA) -  Ruska vlada protjerala je bugarskog diplomatu u recipročnom potezu nakon što je Sofija uskratila vizu nastupajućem ruskom vojnom atašeu, saopćilo je u četvrtak bugarsko ministarstvo vanjskih poslova.

Bugarski ambasador u Moskvi, Atanas Krastin, obaviješten je da neimenovani diplomata mora napustiti Rusiju u roku od 24 sata, u skladu s diplomatskim protokolom, navodi ministarstvo u saopćenju. Moskva se pozvala na „princip reciprociteta“, dodaje bugarsko ministarstvo, prenosi Reuters.

Bugarska je saopćila u oktobru da je uskratila vizu nastupajućem vojnom atašeu u ruskoj ambasadi u Sofiji, dan nakon što je protjerala još jednog ruskog diplomatu zbog navoda o špijuniranju.

 Bugarska, lojalna saveznica Moskve u komunističkim vremenima, sada je članica NATO-a i Evropske unije, ali je zadržala bliske kulturne i istorijske veze s Rusijom, koja ostaje njen najveći snabdjevač energentima.

Sofija se nije pridružila svojim saveznicima u NATO-u i EU u protjerivanju ruskih diplomata prošle godine zbog trovanja bivšeg ruskog špijuna u Britaniji,podsjeća britanska novinska agencija.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Šojgu: Rusija pojačava proizvodnju tenkova

Ukrajina tvrdi da je oborila strateški ruski bombarder TU-22M3

Strateški bombarder TU-22M3 srušio se na jugu Rusije

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'