Bosna i Hercegovina     | 04.12.2019. 17:49 |

Zastupnici: Donijeti kvalitetne zaključke radi Zavoda Pazarić i sličnih ustanova

FENA Vernera Jakupović

SARAJEVO, 4. decembra (FENA) - Na sjednici Zastupničkog doma Federalnog parlamenta u toku je zastupnička rasprava o stanju u Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić, kao i stanju u srodnim zavodima iz federalne nadležnosti.

Zastupnici, pozicije i opozicije, izjavljuju da je najbitnije donijeti kvalitetne zaključke za unaprjeđenje stanje u navedenim ustanovama, u korist štićenika.

Ima više pripremljenih zaključaka i većinom su oslonjeni na prijedloge roditelja djece s poteškoćama u razvoju, koji također prisustvuju sjednici. Jednim se traži depolitizacija u imenovanju upravnih struktura u navedenim zavodima, a drugim od više zaključaka, ustanovljenje kategorija „roditelj - njegovatelj“.

Ova tematska sjednica sazvana je nakon šokantnih informacija o stanju u pazarićkom zavodu, koje su u javnost iznijeli, prvo direktor Redžep Salić 11. septembra ustvrdivši da je kao novoimenovani rukovodilac zatekao malverzacije, kriminal prethodne uprave, čija su posljedica loši uvjeti za štićenike, a potom 20. novembra zastupnica Naše stranke Sabina Ćudić objavom snimaka i fotografija o djeci štićenicima vezanih ruku ili svezane noge za namještaj.

Te informacije su izazvali bujicu negodovanja u javnosti, a uznemirujući snimci i proteste građana.

U međuvremenu je Federalna vlada dala saglasnost za smjenu Upravnog i Nadzornog odbora Zavoda, kao i direktora Redžepa Salića kojeg je jučer smijenio Upravni odbor, a on danas, na sjednici Predstavničkog doma, rekao da su se za smjenu založili ljudi koji žele ušutkati njegov govor o kriminalu.

Na današnjoj sjednici Doma su zastupnici Saveza za bolju budućnost (SBB) pozvali njihovog stranačkog kolegu, federalnog ministra rada i socijalne politike Veska Drljaču, da podnese ostavku iz moralnih razloga jer je, kako su izjavili, znao za kriminal prijašnje uprave pazarićkog zavoda.

Nezvanično, pripremljen je i prijedlog da se Redžep Salić, također kadar SBB-a, vrati na poziciju direktora jer je on heroj koji je prvi iznio u javnost šokantne detalje, kako je navedeno iz zastupničkog kluba ove stranke.

Članovi SBB-a su pozvali i zastupnicu Naše stranke Sabinu Ćudić da na današnjoj sjednici odgovori na pitanja: kada su nastali uznemirujući snimci koje je objelodanila, ko ih je načinio i ko ih je njoj dao.

Zastupnik Hamdija Abdić predložio je da članovi Parlamenta odvoje po jednu plaću, a najmanje 1.000 KM, za nabavku potrepština štićenicima Zavoda, što neki od prisutnih roditelja djece štićenika ne žele prihvatiti, prema njihovim nezvaničnim reakcijama.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

O našoj djeci pitajte nas, a ne nekakva udruženja, poručuju roditelji korisnika Zavoda Pazarić

Delić traži krivično gonjenje nasilnice iz Zavoda Pazarić i onih koji su to posmatrali i snimali

Bivši direktori Zavoda Pazarić osuđeni na ukupno 13 i po godina zatvora

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'