Bosna i Hercegovina     | 04.12.2019. 15:39 |

KS- Dobar odziv na vakcinaciju protiv sezonske gripe

FENA Sanda Hrkić

SARAJEVO, 4. decembra (FENA) - Na području Kantona Sarajevo bilježi se dobar odziv na vakcinaciju protiv sezonske gripe, najbolji u posljednjih deset godina. O tome svjedoči podatak da je od sedam hiljada besplatnih doza vakcina, nakon petnaestak dana ostalo oko 500 doza.

Kazao je to za Fenu glasnogovornik JU Dom zdravlja KS Arman Šarkić i izrazio zadovoljstvo što je vraćeno povjerenje građana Kantona Sarajevo u vakcinu kao jedino efikasno sredstvo protiv gripe.

- Struka je zadovoljna tim podatkom. To nam je i indikator da se razmotri mogućnost nabavke veće količine doza vakcina protiv sezonske gripe - kazao je.

Najavio je da će preostale doze vakcina protiv sezonske gripe iz ambulanti porodične medicine biti preusmjerene prema centralnim objektima, glavnim domovima zdravlja. I higijensko-epidemiološka služba dnevno će pratiti potrošnju vakcina. Preostale doze vakcina raspoređivat će se prema potrebama stanovništva.

Akcija besplatne vakcinacije protiv gripe u sezoni 2019./2020. godine počela je 14. novembra, u devet domova zdravlja i 74 ambulante porodične medicine. JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo dobio je 7.000 besplatnih doza vakcina, za rizične grupe (stariji od 65 godina, hronični bolesnici, civilne žrtve rata, RVI, uposleni u javnom sektoru).  

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

KS - Obustava vakcinacija djece MRP vakcinom na punktovima u Centru i Novom Gradu-Saraj Polje

Milan Mioković izabran za v.d. generalnog direktora JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo

JU Dom  zdravlja KS - Ljekarska uvjerenja djece za polazak u školu mogu se dostaviti naknadno

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom