Bosna i Hercegovina     | 04.12.2019. 15:04 |

Roditelji - Utvrditi odgovornost za stanje u Zavodu Pazarić

FENA Vernera Jakupović

SARAJEVO, 4. decembra (FENA) - Roditelji djece s poteškoćama u razvoju, koji su se obratili na današnjoj sjednici Predstavničkog doma Federalnog parlamenta, traže utvrđivanje odgovornosti za nehumani odnos prema štićenicima Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić.

Traže također utvrđivanje stanja u drugim srodnim ustanovama iz federalne nadležnosti, kao i depolitizaciju u izboru upravnih struktura u tim ustanovama. U upravnim odborima treba da budu i predstavnici roditelja odnosno staratelja štićenika, smatraju.

Neophodna je također izrada jedinstvenog registra djece s poteškoćama u razvoju i s invaliditetom, ne radi dodatne stigmatizacije ovih kategorija, već radi odgovarajućih projekcija finansijskih potreba društva i roditelja za odgovarajuću brigu o takvoj djeci.

Naredni zahtjev koji su istaknuli roditelji je hitno donošenje federalnog zakona koji će uvesti kategoriju „roditelj njegovatelj“, propisati povećanje invalidnina i uvesti princip „finansiranja po djetetu“, kao i uspostavu dnevnih centara za pružanje usluga socijalnog i dnevnog zbrinjavanja.

Ove i druge zahtjeve Federalnoj vladi i Parlamentu istaknuo je Edo Čelebić uime Vijeća roditelja i Udruženja roditelja djece s poteškoćama u razvoju, koji traže sastanak s predstavnicima Vlade i resornih ministarstava u roku od sedam dana od tematske sjednice Prestavničkog doma.

Ta sjednica, posvećena stanju u Zavodu Pazarić i drugim srodnim ustanovama iz federalne nadležnosti,  održava se danas u Sarajevu.

Sazvana je nakon šokantnih informacija o stanju u pazarićkom zavodu, koje je prvo objelodanio direktor Redžep Salić, a potom i zastupnica Naše stranke Sabina Ćudić. Salić je govorio o finansijskim malverzacijama prethodne uprave i lošim uvjetima za štićenike kao posljedici te prakse. Ćudić je objavila video snimak i fotografije djece vezanih ruku ili noge svezane za namještaj. Ustvrdila je pritom da su snimci nastali u zadnjih godinu dana u Zavodu Pazarić.

Osim zastunika i predstavnika Vlade, današnjoj tematskoj sjednici u Parlamentu prisustvuju brojne pozvane institucije, ombudsmeni za ljudska prava, roditelji štićenika navedenih ustanova, centri za socijalni rad, nevladine asocijacije i drugu subjekti.

Sjednicu prate brojne novinarske ekipe.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

U srbijanskim školama nije mijenjana odluka da roditelji ocjenjuju nastavnike

Brnabić: Srbijanska oporba pokazala da ne poštuje građane

Zastupnica u parlamenta Novog Zelanda podnijela ostavku nakon optužbi za krađu u trgovinama

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta