Bosna i Hercegovina     | 04.12.2019. 14:48 |

Prijedlozi zastupnika SDP BiH za Zavod Pazarić i slične ustanove

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 4. decembra (FENA) - Klub zastupnika SDP BiH u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH na današnjoj tematskoj sjednici o stanju u zavodima koji pružaju usluge kolektivnog zbrinjavanja invalidnih osoba dostavio je prijedloge zaključaka kojim bi to stanje trebalo biti poboljšano. 

Predlažu da nadležna ministrastva koja vrše nadzor nad stručnim radom i nadzor nad zakonitošću rada zavoda (Federalno ministarstvo rada i socijalne politike, Federalno ministarstvo pravde, Federalno ministarstvo zdravstva i Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke, svako u okviru svoje nadležnosti) preispitaju provedbu Strategije deinstitunacionalizacije i transformacije ustanova socijalne zaštite u FBiH (2014-2020) i Akcionog plana za njenu provedbu.

Također, predlažu da nadležni odmah provedu preporuke Institucije ombudsmena za ljudska prava u BiH iz Specijalnog izvještaja o stanju prava osoba sa intelektualnim i mentalnim poteškoćama u BiH iz 2018., te da hitno budu donesene mjere za usvajanje zakonodavstva kojim će biti uređeno pitanje kategorizacije i funkcionisanja ustanova, nadzora nad zakonitošću rada, nadzora nad stručnim radom i inspekcijski nadzor. 

Smatraju da Predstavnički dom Parlamenta FBiH treba zatražiti od Vlade FBiH da donese odluku o redovnom finansiranju ustanova socijalne zaštite sa jedan posto od prosječne ostvarene plate u FBiH na dnevnoj osnovi po korisniku, za sve korisnike koji se nalaze na smještaju u ustanovama kojima je Federacija BiH osnivač. 

Po njihovom mišljenju, Ministarstvu rada i socijalne politike FBiH trebalo bi naložiti da redovno, jednom godišnje, usklađuje postojeću cijenu smještaja u navedenim ustanovama u skladu sa indeksom rasta troškova života u Federaciji BiH. 

Nadalje, Vladi FBiH treba naložiti da Odluke o usvajanju Programa utroška sredstava s kriterijima raspodjele sredstava tekućih i kapitalnih transfera utvrđenih budžetom FBiH putem Federalnog ministarstva rada i socijalne politike u okviru kapitalnih transfera neprofitnim organizacijama/ustanovama za zbrinjavanju na nivou Federacije BiH, definiše na način da ustanove dobiju sredstva koja mogu pokriti neophodne i odobrene projekte u potpunosti. 

Od Predstavničkog doma PFBiH traže da pozove Vladu FBiH da izmjenom propisa osigura da u nadzornim i upravnim tijelima javnih institucija koje pružaju usluge kolektivnog zbrinjavanja invalidnih osoba, najmanje jedan član bude iz reda roditelja korisnika usluga takvih institucija.

Osim toga, od Parlamenta FBiH traže da naloži Vladi FBiH da putem nadležnih ministarstava izvrši redovan stručni nadzor, te da obezbijedi donošenje potrebnih instrukcija, uputstava i procedura na bazi savremenih standarda koji će se jednako primjenjivati u svim ustanovama socijalnog zbrinjavanja kojima je Federacija osnivač. 

Kluba zastupnika SDP-a traži da Predstavnički dom PFBiH pozove delegate u Domu naroda PFBiH da na prvoj narednoj sjednici usvoje tekst Nacrta izmjena i dopuna Zakona o osnovama socijalne zaštite, zaštite civilnih žrtava rata i zaštite porodice s djecom kojim se uvodi kategorija "Roditelj njegovatelj" koji je usvojen u Predstavničkom domu Parlamentna FBiH u februaru 2019. 

Posljednjim prijedlogom zaključka traže da Predstavnički dom PFBiH pozove Vladu FBiH da se izjasni o inicijativi za povećanje ličnih invalidnina neratnih invalida (invalidnina, dodatak za tuđu njegu i pomoć, ortopedski dodatak) koja je delegirana na sjednici u septembru ove godine, saopćeno je iz SDP-a.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

O našoj djeci pitajte nas, a ne nekakva udruženja, poručuju roditelji korisnika Zavoda Pazarić

Delić traži krivično gonjenje nasilnice iz Zavoda Pazarić i onih koji su to posmatrali i snimali

Bivši direktori Zavoda Pazarić osuđeni na ukupno 13 i po godina zatvora

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana