Svijet     | 04.12.2019. 15:13 |

Njemačka protjerala dvojicu ruskih diplomata

FENA Internet

BERLIN, 4. decembra (FENA) – Njemačka je u srijedu protjerala dvojicu ruskih diplomata nakon što su tužioci saopćili kako je moguće da Moskva stoji iza ubistva bivšeg komandanta čečenskih pobunjenika u parku u Berlinu.

Zelihanu Hangošviliju,  40-godišnjem  gruzijskom državljanu pucao je u glavu iz neposredne blizine dva puta navodni ruski državljanin u parku Kleiner Tiergarten 23. augusta. Napadač je uhapšen kratko nakon ubistva.

Osumnjičeni je vozio bicikl i kasnije su ga primijetili svjedoci kako baca u rijeku bicikl i torbu s puškom koju je napunio kamenicama.

Policija je imenovala osumnjičenog samo kao Vadima S.

- Ministarstvo vanjskih poslova proglasilo je danas dvojicu službenika ruske ambasade u Berlinu kao persone non grata, i ta odluka stupa na snagu odmah -navodi ministarstvo u saopćenju.

- Uprkos upornim zahtjevima s visokog nivoa, ruske vlasti nedovoljno su sarađivale u istrazi ubistva - dodaje se u saopćenju.

Savezni tužioci nadležni za slučajeve iz domena obavještajnih aktivnosti saopćili su tokom dana da su preuzeli istragu od vlasti u Berlinu.

- Postoji dovoljno utemeljenih dokaza koji ukazuju da je ubistvo izvedeno u ime agencija Ruske Federacije nadležnih za Autonomnu Čečensku Republiku - saopćili su tužioci.

Istraživački  website Bellingcat saopćio je u utorak da je osumnjičeni u pritvoru koristio lažni identitet.

Website navodi da je osumnjičeni 54-godišnji Vadim Nikolajevič Krasikov, koji je odrastao u Kazahstanu u vrijeme dok je ta republika bila dio Sovjetskog Saveza prije nego što se preselio u  Sibir. Dodaje da je on ranije bio optužen za ubistvo ruskog biznismena u Moskvi u 2013., u napadu u kome je napadač također koristio bicikl kako bi se primakao žrtvi.  

Rusija je stavila Krasikova na Interpolovu listu traženih ličnosti, ali je kasnije povukla njegovo ime s liste „kako bi mu omogućila novi lažni identitet“, saopćio je Bellingcat.

Njemački mediji javili su kako se sumnja da su ga regrutovale ruske obavještajne agencije.

Njegovo ubistvo izazvalo je poređenja s trovanjem bivšeg ruskog agenta Sergeja Skripala u Britaniji prošle godine nervnim agensom, za koje su zapadne zemlje optužile ruske obavještajce.

Odnosi između Britanije i Rusije pali su na najniže nivoe nakon tog incidenta, koji je doveo do protjerivanja desetaka ruskih diplomata širom svijeta, prenosi AFP.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Rusija tvrdi da je velikim silama potreban novi pristup Sjevernoj Koreji

Ruski projektili i dronovi oštetili elektrane u centralnoj i zapadnoj Ukrajini

Kremlj - Rusija nije uključena u bilo kakve razgovore o mirovnim inicijativama u Ukrajini

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom