Bosna i Hercegovina     | 04.12.2019. 14:33 |

Rešić: Političko i ekonomsko jačanje žena

FENA Saopćenje

BANJA LUKA, 4. decembra (FENA) - Ministrica uprave i lokalne samouprave Republike Srpske Lejla Rešić učestvuje na prvom Forumu žena načelnica u jugoistočnoj Evropi, koji se održava u Somboru.

Forum organizuje Nalas (Mreže asocijacija lokalnih vlasti Jugoistočne Evrope), sa kojima Ministarstvo uprave i lokalne samouprave, poslednjih godina, ima partnerske odnose, saopćeno je iz tog resora entitetske vlade.

-Sve aktivnosti koje jačaju naše lokalne zajednice nama su prioritet. Nalas, kao asocijacija koja predstavlja mrežu svih jedinica lokalne samouprave regiona, itekako nam je važna jer je to odlična prilika da napravimo bolje konekcije, da se rode i ideje koje će voditi do zajedničkih projekata - rekla je ministarka Rešić.

Akcenat ovoga foruma su osnaživanje i izgradnja saradnje i poboljšanje odnosa između spolova u politici odnosno podrška rodnoj ravnopravnosti, kako bi se olakšala mogućnost umrežavanja između ženskih gradonačelnica/načelnica u jugoistočnoj Evropi.

- S obzirom da su načelnice iz Republike Srpske pokrenule inicijativu sa Savjetom Evrope o podršci ženama načelnicama, koju je Ministarstvo podržalo, ovaj forum nam je jako bitan jer ideja naših načelnica je već dovela do toga da potpišu sporazum sa Savjetom Evrope. Taj sporazum posebno akcentuje političko i ekonomsko jačanja žena i zato je i ovaj događaj u Somboru svojevrstan vid podrške tome - rekla je Rešić, ističući važnu ulogu Saveza općina i gradova Republike Srpske u ovom događaju, koji je članica Nalas.

Forumu prisustvuju 22 gradonačelnice/načelnice jugoistočne Evrope, predstavnici Saveza općina i gradova iz devet država jugoistočne Evrope, predstavnici Skupština općina te predstavnici UN-a.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

U Sarajevu Forum o analizi trendova prijetnji i rizika od oružja za masovno uništenje

Vodik od proizvodnje do potrošnje u industriji i prometu

Ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković na 3. Antalija diplomatskom forumu

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta