Bosna i Hercegovina     | 04.12.2019. 14:12 |

Čović: Vjerujem da smo stvorili preduvjete da prije Božića imamo VMBiH

FENA Aida Kovač

SARAJEVO, 4. decembra (FENA) - Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović danas je u Sarajevu izjavio novinarima da vjeruje da će nakon potvrđivanja imenovanja za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, Zoran Tegeltija napraviti konsultacije sa svim političkim strankama koje trebaju dati imena ministara i zamjenika ministara.

- Mislim da su sva imena spremna, za sve resore - kazao je Čović, dodajući da, iako je proces provjera zakonom vremenski definiran, misli da “nema nijednog razloga da se taj vremenski rok uopće konzumira u cjelini“.

- Vjerujem da smo stvorili sve preduvjete danas, uz ovu atmosferu, da svakako prije katoličkog Božića imamo Vijeće ministara BiH. Ako ništa drugo, da možemo ubrzano završiti neke stvari koje nismo u posljednje vrijeme uspjeli završiti, a tiču se ogromnog broja zahtjeva, incijativa i finansijskih sredstava koja su, na neki način, vezana za izvršnu i zakonodavnu vlast u BiH, a nisu se u mogućnosti trošiti. Ono što će biti moja inicijativa, s obzirom na to da će predstavnik hrvatskog naroda ponovno biti ministar finansija, je da idemo sa prijedlogom proračuna. Zato bi dobro bilo da imamo i Vijeće ministara BiH i Parlamentarnu skupštinu BiH prije nove godine - istaknuo je Čović.

Podsjetio je da ovu kalendarsku i fiskalnu godinu nisu "uopće konzumirali proračun“, nego su donosili odluke o privremenom finansiranju.

- To bi bila jedna dobra poruka, da imamo proračun prije početka kalendarske godine. Ako to i drugi razumiju, bit će dobro - smatra Čović.

Na novinarsko pitanje u vezi s Vladom FBiH, odgovorio je da se sada razgovara o tome.

- Imamo puno tema koje trebamo usuglasiti. Svi čekaju vjerovatno ko će i ovdje proći od ministara, jer ta imena se pomalo mogu i preklapati, na neki način. Ja sam uvjeren da moramo jedan ozbiljan posao uraditi u Vladi Federacije BiH, preimenovanje nekih ministarstava, neka neustavna ministarstva uklopiti u neka druga, dobiti neka nova ministarstva - naveo je Čović.

Dodao je da o tome već razgovaraju sa Strankom demokratske akcije.

- Vjerujem, u nekom razumnom vremenu, i ova priča o izbornom zakonu koja ide paralelno, da smo je u stanju privesti kraju. Ne vidim da je to više problem, pogotovo što ovo što pričam za fiskalnu problematiku, u Federaciji to normalno funkcionira. Ostat će ista struktura stranaka angažiranih u Vladi FBiH, Parlament radi, tako da to trebamo u jednom miru uraditi. Pozitivno razmišljam o tome i vjerujem da nećemo dugo čekati - kazao je Čović.

Uskoro video. 

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Čović: Pozivam nositelje vlasti da sami donosimo odluke i vodimo političke procese

Glasanje državljana Republike Hrvatske u BiH 16. i 17. travnja

Košarac: RS ima kredibilan zahtjev da sjedište apelacionog vijeća bude u Banja Luci

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo