Kultura     | 04.12.2019. 13:51 |

U Banjoj Luci se otvara naučno-tehnološki park

FENA Dušica Stanojević

BANJA LUKA, 4. decembra (FENA) - Grad Banja Luka priprema projekt novog naučno-tehnološkog parka, koji će biti zona novih informacionih tehnologija i kreativnih industrija - najavio je gradonačelnik Igor Radojičić.

On je danas na otvaranju dvodnevne konferencije o značaju digitalne transformacije i konceptu “pametnih gradova”, koja je počela u Banjoj Luci, kazao da Grad ima interes da razvija jednu ovakvu zonu, koja bi bila atraktivna za domaću, prije svega mlađu radnu snagu, koja bi ostala na ovim prostorima.

Prva konferencija posvećena digitalnoj transformaciji i konceptu “pametnih gradova” pod nazivom "Forward“ okupila je više od 300 učesnika u Banjoj Luci.

Prvi dan ovog skupa posvećen je digitalnoj transformaciji i njenom značaju za društvo u cjelini.

Tokom drugog dana bit će riječi o i "pametnim rješenjima“ u lokalnim upravama koji nude mogućnost za značajno unapređenje usluga koje pružaju građanima.

Organizator konferencije “Forward” je Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske i Inovacioni centar Banja Luka.

Entitetska predsjednica Željka Cvijanović istakla je uoči konferencije da je prelazak na digitalnu ekonomiju strateški cilj i razvojna šansa RS.

Cvijanović je rekla da ova važna oblast daje mogućnost i za novo zapošljavanje, te podsjetila da se sve zemlje koje žele da se razvijaju u napreduju, bave pitanjima digitalne transformacije, kao što to treba da uradi i RS.

Ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Srđan Rajčević istakao je da je upravo zato resorno ministarstvo pokrenulo ovu konferenciju.

- Digitalna transformacija se ne možemo izbjeći, a treba vidjeti na koji način da je prihvatimo i primijenimo – dodao je Rajčević.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Konferencija u Sarajevu - Žene u turizmu ruše prepreke i oblikuju budućnost

Mostar domaćin naučno-stručne konferencije o umjetnoj inteligenciji u BiH

U maju Prva konferencija nacionalnih manjina Bosne i Hercegovine

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo