Bosna i Hercegovina     | 04.12.2019. 13:46 |

Zvizdić: Očekujem da će biti potvrđeno imenovanje predsjedavajućeg VMBiH (VIDEO)

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 4. decembra (FENA) - Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Zvizdić je nakon sjednica Kolegija i proširenog Kolegija tog doma izrazio očekivanje da će do kraja ove godine biti imenovano kompletno Vijeće ministara BiH.   

Kazao je da je na današnjim sjednicama Kolegija i proširenog Kolegija razgovorano o sutrašnoj hitnoj sjednici Predstavničkog doma, na kojoj će biti potvrđivanje imenovanja predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Zorana Tegeltije, kao i imenovanje članova komisija Doma, čime će biti završen proces konstituiranja Predstavničkog doma državnog parlamenta.

Zvizdić je očekuje da će sutra biti potvrđeno imenovanje predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.

- Poslije toga očekujemo da će procesi ići u skladu s predviđenim procedurama dostave imena za ministre, zamjenike ministara, procedure provjere koje će provesti Centralna izborna komisija BiH i SIPA, tako da do kraja ove godine očekujemo da ćemo biti u prilici da imenujemo kompletno Vijeće ministara BiH - istaknuo je Zvizdić.

Najavio je da će prva naredna redovna sjednica Predstavničkog doma PSBiH biti 18. decembra, te da će biti spremni da, kada dobiju konačnu potvrdu za ministre i zamjenike ministara, imenuju Vijeće ministara BiH.

Napomenuo je da u januaru naredne godine planiraju održati dvije redovne sjednice Predstavničkog doma, kako bi bili usvojeni zakoni, a posebno finansijski sporazumi koji su već dugo na čekanju u Predstavničkm domu.

Na novinarsko pitanje da li je Stranka demokratske akcije sa svojim koalicionim partnerima iz 'bošnjačke kvote' dogovorila raspodjelu ministarstava u Vijeću ministara BiH, Zvizdić je kazao kako su razgovori o tome u toku.

- Nisam sklon da govorim o tim 'reprezentacijama', kako ih neko naziva - hrvatskoj, srpskoj i bošnjačkoj. To nije ni u skladu sa našim zakonskim normama. Ali sam siguran da će Zoran Tegeltija, ako sutra bude potvrđeno njegovo imenovanje, a očekujem da će biti potvrđeno, vrlo brzo, u narednih nekoliko dana, dobiti imena i ministara i zamjenika ministara, s pratećom potrebnom dokumentacijom kako bi se ušlo u proceduru provjera i kako bi se što prije imenovalo Vijeće ministara BiH - kazao je Zvizdić. 

Pogledajte http://fena.ba/video/3755

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1DQHJNnnDzZ_dJgdVe1TBTLrMKMbKx63I?usp=sharing

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Bećirović u Briselu razgovarao s predstavnicima udruženja bh. dijaspore

Zvizdić učestvuje u radu 148. skupštine Interparlamentarne unije

Zvizdić sa Chungongom: Sukobi i ratovi nisu rješenje, potreban dijalog među civilizacijama

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo