Kultura     | 04.12.2019. 12:43 |

Dječija baletska predstava 'Snježna kraljica' u Centru kulture i mladih

FENA Nermina Omerbegović

SARAJEVO, 4. decembra (FENA) - Dječija baletska predstava "Snježna kraljica" premijerno će biti izvedena 6. decembra u Centru kulture i mladih (CKM) Općine Centar Sarajevo.

Koreografiju za predstavu potpisuje Brižita Karabašić, kostimografiju Narda Nikšić, scenografiju Narda Nikšić i Admir Halilović…Likove Čarobnjaka, Gerde, Snježne kraljice, Ptičica, Prodavačice, Razbojnika, Princeza, Pahuljica, Malih pahuljica, Šumskih vilenjaka u predstavi igraju Armin Omerović, Haris Softić, Sara Čengić, Lara Kekić, Omar Hadžić, Aja Čengić, Ena Smailhodžić, Feriha Babić, Irma Smailbegović, Deniz Hodžić, Lamija Delalić, Rubina Turković, Iman Zukić, Sara Alilović, Nejla Dilberović, Lamija Neretljaković, Aiša Šukalo, Amina Sivro, Esma Alagić, Hena Omerović, Lara Kekić.

Dugogodišnja baletna umjetnica i nastavnica u baletnom studiju Centra kulture i mladih Brižita Karabašić istakla je na današnjoj konferenciji za medije da tu Andersenovu bajku odavno želi da postavi na scenu i to na scenu CKM, ocijenivši da taj centar njeguje amaterizam, ljubav prema umjetnosti, ali i buduću publiku.

Karabašić je navela da je riječ o predstavi u kojoj djeca plešu za djecu, ali koja ima i naratora što publiku uvodi u bajku.

Bajke, kazala je, obično imaju sretan ili tužan kraj, a kakav kraj će imati najavljena bajka to će saznati oni koji dođu i pogledaju je.

Mladi akteri predstave koji su prisustvovali pres konferenciji bili su saglasni u nekoliko bitnih činjenica: da je ta "Snježna kraljica" divna predstava na kojoj su radili sa isto tako divnom nastavnicom, a na scenu donosi zanimljivu scenografiju i kostimografiju.

Realizaciju predstave pomogli su Općina Centar, Federalno ministarstvo kulture i sporta, Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo i Općina Stari Grad.

Prva repriza predstave zakazana je za 7. decembar.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom