Regija     | 03.12.2019. 17:48 |

Vučić i Lukašenko zadovoljni političkim odnosima, gospodarstvo mora bolje

FENA Agencije

BEOGRAD, 3. prosinca (FENA) – Srbija i Bjelorusija su prijateljske zemlje koje imaju iznimnu političku suradnju, ali i mogućnosti da uz uzajamnu želju unaprijede gospodarske i ekonomske odnose i ostvariti robnu razmjenu veću od pola milijarde eura, poručili su u utorak u Beogradu predsjednici dviju država Aleksandar Vučić i Aleksandar Lukašenko.  

Vučić je bjeloruskog predsjednika na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji za novinare predstavio kao velikog prijatelja Srbije naglašavajući da je Lukašenko bio jedini svjetski vođa koji je 1999. došao u Beograd podržati Srbiju kada je "bila napadnuta od 19 NATO zemalja", izrazivši zahvalnost i poštovanje za potporu u jednom od najtežih trenutaka u povijesti Srbije".

Lukašenko je pak pohvalio Vučićeve napore u razvoju dosadašnjih odnosa, a Srbiji je, uz nepromijenjeno stajalište u potpori suverenitetu i integritetu zemlje u pogledu Kosova, ponudio suradnju uz intenzivniji politički i ekonomski dijalog.

"Srbija je ključni ekonomski partner Bjelorusije na Balkanu", istaknuo je Lukašenko i poručio Beogradu da, poslije nedavnog pristupanja Euroazijskoj uniji, "iskoristi priliku" od siječnja iduće godine, kada Bjelorusija bude preuzela predsjedanje tom organizacijom koja pokriva tržište od 180 milijuna ljudi.

Lukašenko je istodobno rekao i da podupire Srbiju na njezinu putu eurointegracija i ocijenio da je Europska unija "temelj našeg planeta"  te da se, unatoč različitim političkim i ekonomskim pogledima "EU ne smije uništiti", naglasivši da se protivi brexitu.

"Želimo da uđete u EU i da dostojanstveno prijeđete taj put", rekao je Lukašenko istaknuvši kako "računa na potporu srbijanskih prijatelja u načelnim pitanjima" za Bjelorusiju.

Lukašenko je rekao da robna razmjena nije na razini koju imaju potencijali gospodarstva dviju država poručivši da taj zaostatak treba nadoknaditi.

Vučić je pozvao bjeloruske tvrtke da više proizvoda izvoze u Srbiju, među ostalim u prehrambenoj i u strojarskoj industriji, izrazivši želju da proizvodi iz Bjelorusije i Srbije nađu mjesta i na trećim tržištima.

Srbijanski predsjednik najavio je "dodatne reforme" Vojske Srbije s namjerom da postane "modernija i brža", ali ne kroz kupnju oružja, već kroz "pametan razvoj sustava obrane", o čemu se, kako je rekao, može puno naručiti od Bjelorusije, prenosi Hina.

Srbija i Bjelorusija razmijenile su tijekom dana sedam potpisanih sporazuma i memoranduma o suradnji u više područja, među ostalim o znanstvenoj i tehnološkoj suradnji, razmjeni informacija i zajedničkim projektima, razmjeni studenata osnovnih, master i doktorskih studija, memorandum o suradnji u području inovacija i razvoja digitalnih tehnologija, suradnji nacionalnih akademija znanosti i umjetnosti te o otvaranju korespodentskih računa između Poštanske štedionice Srbije i Belarus banke.

 

(FENA) N. M.

Vezane vijesti

Vučić u UN-u pozvao na glasanje protiv rezolucije o genocidu u Srebrenici

Vučić: Otpor rezoluciji o Srebrenici u UN-u sve veći, naša borba traje i neće biti laka

Vučić i Dodik sa Srbima u Mostaru: Obećano više sredstava za razvoj svih krajeva u kojima žive Srbi

Promo

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije