Regija     | 03.12.2019. 15:54 |

Slovenski 15-godišnjaci po PISA testiranju među uspješnijima

FENA Cvita Kusić

LJUBLJANA, 3. prosinca (FENA) - Slovenija je zauzela 21. mjesto na lani provedenom PISA testiranju čitalačke i druge pismenosti 15-godišnjaka, koje je provedeno u 79 država te ukupno 16. mjesto među državama članicama Organizacije za ekonomsku suradnju i razvitak (OECD).

 Program međunarodne usporedbe dostignuća u učenju PISA (Programme for International Student Assessment) koordinira OECD, tako da svake tri godine prikupi podatke o znanju i spretnostima kod čitanja te visini matematičke i prirodoslovne pismenosti kod anketiranih 15-godišnjaka u različitim zemljama.

 U lanjskoj anketi za PISA test u Sloveniji je sudjelovalo 6401 učenika i učenica, a rezultati su solidni, iako pokazuju mali trend pada u odnosu na neka ranija ispitivanja, objavili su slovenski mediji.

 Među slovenskim 15-godišnjacima pismenost u čitanju je jednaka kao i u PISA testiranju 2015. godine, matematička pismenost je malo poboljšana, dok je smanjena ona u prirodnim znanostima.

 S dobivenim rezultatima u kategoriji pismenosti čitanja (495 bodova), te sa  509 bodova u matematici i 493 kod prirodnih znanosti Slovenija se uvrstila na 16. mjesto među članicama OECD-a te je iznad prosječnog rezultata za članice OECD-a, javljaju slovenski mediji.

 Dobri rezultati zasluga su u prvom redu dobrog rada učenika, učitelja, ravnatelja, ali i roditelja, kazao je na konferenciji za novinare ministar za obrazovanje Jernej Pikalo.

 Prema njegovim riječima, rezultati što ih u testiranjima PISA dobiva Slovenija su stabilni i iznadprosječni, ali postoji trend pada, čemu ubuduće treba posvetiti punu pozornost.

 Kako prenose slovenski meidji, u ministarstvu kažu da podrobnija analiza rezultata za Sloveniju pokazuje da se snižava prosječni uspjeh kod čitalačke pismenosti, što je fenomen i u drugim državama.

 Postotak  učenika i učenica sa slabim rezultatima i niskim stupnjem pismenosti čitanja iznosio je 2015. godine 15 posto od svih koji su anketirani, dok je lani udio takvih povećan na 18 posto.

 Time Slovenija ponešto zaostaje s odgovarajućim programom Europske unije, po kojemu taj udio mora biti ispod 15 posto, ali se još uvijek nalazi među uspješnijima u usporedbi s drugim članicama EU-a, prenosi Hina.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

Fajon u ponedjeljak u Sarajevu, najavljeni razgovori s Konakovićem

Slovenija: Fajon pozdravila preporuku EK za otvaranje pristupnih pregovora s BiH

Hrvatska: Gotovo 38.000 zaposlenih u obrazovanju nezadovoljno koeficijentima

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo