Bosna i Hercegovina     | 03.12.2019. 15:58 |

Sarajlić: Brisel očekuje da se što prije formiraju Vijeće ministara i Vlada FBiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 3. decembra (FENA) - Predsjednik Kluba Bošnjaka u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Asim Sarajlić učestvovao je danas na okruglom stolu visokog nivoa sa novim predsjednikom Evropskog parlamenta Davidom Marijom Sasolijem i komesarom za susjedstvo i proširenje Oliverom Varheljim.

Nakon toga Sarajlić je učestvovao i u diskusiji o trenutnim izazovima i izgledima za proširenje EU u budućnosti, na kojoj su učestvovali evropski parlamentarci i lideri parlamentarnih grupa iz zemalja Zapadnog Balkana.

- Zvaničnici institucija EU su vrlo jasno poručili da su otvorena vrata za integraciju Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju. Očuvanje kredibilne perspektive za članstvo u EU ostaje od strateškog značaja za nas, i u tom smislu dobili smo vrlo dobre poruke – kazao je Sarajlić.

Po njegovim riječima, druga ključna poruka jeste poziv da se u Bosni i Hercegovini uspostavi vlast na svim nivoima, bez ikakvih uslovljavanja i odgađanja.

- Evropska komisija očekuje nastavak reformi i implementaciju preporuka iz Mišljenja EK. Ključna pretpostavka za to je uspostavljanje demokratskih i funkcionalnih izvršnih vlasti - Vijeća ministara i Vlade Federacije, koje mogu preuzeti odgovornost za provođenje reformi – naveo je Sarajlić, saopćeno je iz Stranke demokratske akcije.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Belgijsko tužilaštvo otvorilo istragu o ruskom miješanju u Evropskom parlamentu

Strik: Neki zakoni jesu usvojeni, ali sada treba da otpočne stvaran, ozbiljni rad

Evropski parlament poziva na 'trenutni i trajni' prekid vatre u Gazi

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'