Regija     | 03.12.2019. 15:33 |

Srbiji 45. mjesto na PISA testiranju

FENA Agencije

BEOGRAD, 3. prosinca (FENA) - Srbija je na PISA testiranju, provedenom 2018. godine, zauzela 45. mjesto u glavnoj kategoriji čitalačka pismenost, a po sve tri ocjenjivane kategorije nalazi se u sredini ljestvice, ali ispod prosjeka na razini OECD.

Srbija je sa 45. mjestom na PISA testiranju među zemljama regija ispod Slovenije (21) i Hrvatske (29), a bolje je plasirana od Crne Gore (52) i Bosne i Hercegovine (62), dok je Kosovo na začelju liste, uz Filipine, Liban i Maroko, prenosi Hina.

Zadaće iz čitalačke, matematičke i znanstvene pismenosti u 2018. godini rješavalo je oko 8.000 petnaestogodišnjaka iz 222 škole diljem Srbije.

Testiranje PISA međunarodni je program ispitivanja znanja i vještina učenika koji svake tri godine vrednuje učinkovitost obrazovnih sustava.

Provodi se od 2000. godine u cijelom svijetu svake tri godine, obuhvaćeni su učenici u dobi od 15 godina, a Srbija sudjeluje od 2001.  

U ovom se istraživanju kao glavno ispitno područje ispitivala čitalačka pismenost, dok su se matematička i prirodoslovna pismenost te sposobnost globalne kompetencije učenika ispitivale kao sporedna područja.

U istraživanju je sudjelovalo 79 zemalja, testirano je ukupno 600 tisuća učenika, koji predstavljaju oko 32 milijuna petnaestogodišnjih učenika u zemljama sudionicama.

(FENA) N. M.

Vezane vijesti

U Beogradu uhićena četvorica muškaraca zbog sumnje da su oteli muškarca iz Bangladeša

Srbija: Sjednica kolegija skupštine 1. travnja, sudjeluju i predstavnici oporbene koalicije

Nastavljena potraga za dvogodišnjom Dankom Ilić iz Srbije

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom