Bosna i Hercegovina     | 03.12.2019. 15:01 |

Ambasadorica Slovenije poručila studentima 'prijateljstvo u politici je moguće'

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 3. decembra (FENA) - Ambasadorica Slovenije u Bosni i Hercegovini Zorica Bukinac održala je predavanje studentima na Internacionalnom Burch univerzitetu o temi "Slovenija i BiH - trajno prijateljstvo", u organizaciji Odsjeka za međunarodne odnose i evropske studije, saopćio je taj univerzitet.

Predavanje je počela pitanjem za studente - da li u politici može biti i prijateljstva, a odgovor je bio da može i da su dvije zemlje primjer za to. 

Nakon što je prenijela kojim putem je išla Slovenija proteklih desetljeća, ambasadorica je istaknula da BiH treba da nastavi put evropskih integracija, koji nema adekvatnu alternativu.

Slovenija je bila u izazovu u momentu kad je trebala odlučiti kako se udaljiti od bivše Jugoslavije, a ujedno biti prihvaćena od zapadne Evrope. Strateški cilj zemlje je bio jasan - napredovati i okrenuti se ka Zapadu. Međutim, Slovenija ekonomski nije bila spremna za integraciju sa Zapadom te je ubrzo shvatila da će ekonomiju razvijati sa zemljama zapadnog Balkana, kazala je ambasadorica.

- U vrijeme kad smo se okrenuli ka Zapadu, ekonomske i socijalne veze su ostale aktivne sa zemljama bivše Jugoslavije i ova kombinacija se pokazala ispravnom - zaključila je Bukinac ističući da je saradnja s Bosnom i Hercegovinom od velikog značaja za obje zemlje.

Odsjek Internacionalnog Burch univerziteta za međunarodne odnose i evropske studije, dovodeći gostujuće predavače, želi omogućiti studentima širenje vidika, razvijanje mreže poznanstava i priliku da se upoznaju s političkom praksom iz prve ruke, navodi predavač na tom odsjeku Alija Kožljak.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Fajon u ponedjeljak u Sarajevu, najavljeni razgovori s Konakovićem

Slovenija: Fajon pozdravila preporuku EK za otvaranje pristupnih pregovora s BiH

Slovenske kompanije među najznačajnijim investitorima u BiH

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo