Bosna i Hercegovina     | 03.12.2019. 13:46 |

Zuko: Govori se o osobama s invaliditetom, u praksi malo koristi od toga

FENA Sanda Hrkić

SARAJEVO, 3. decembra (FENA) - Osobe s invaliditetom ponovno su, na Međunarodni dan osoba s invaliditetom, upozorile na probleme s kojima se (posebno oni u ruralnim sredinama) suočavaju, a objektivno ih ne mogu sami riješiti.     

Predsjednik Koordinacionog odbora udruženja osoba s invaliditetom Kantona Sarajevo Fikret Zuko kazao je novinarima da bi "država trebalo više da podrži te osobe i njihova udruženja kako bi i oni mogli probleme rješavati na isti način i na istim mjestima kao i ostali stanovnici". Naglašava da se više, u posljednje vrijeme i u politici,  govori o osobama s invaliditetom, ali da u praksi baš i nema koristi od toga.

- Ne možemo reći da se nešto bitno promijenilo. Ono što postižemo, uglavnom je kroz projekte - kaže Zuko i nada se promjenama, u odnosu s nosiocima vlasti, i boljitku za osobe s invaliditetom.

Resorni kantonalni ministar Malik Garibija svjestan je da se priča zapravo samo jedan dan u godini, generalno u društvu, o osobama s invaliditetom i problemima s kojima oni žive svaki dan.

- Njihovo stanje zahtijeva dodatne potrebe koje mi, kao društvo, ne servisiramo dovoljno i ne solidarišemo se dovoljno. Mnogo je posla pred nama da bismo tim ljudima omogućili da na jednakim osnovama sudjeluju u društvu - kazao je.

U namjeri uklanjanja arhitektonskih barijera, najavio je prilagođavanje objekata na području Kantona Sarajevo u kojima su smještene ustanove iz oblasti zdravstva, obrazovanja, kao i socijalnih i kulturnih ustanova. Pokrenuta je i procedura kupovine novih trolejbusa i tramvaja koji su prilagođeni osobama s invaliditetom, a radit će se i rekonstrukcija tramvajske pruge s posebnim pristupom za te osobe.        

Fata Bahtijarević iz Udruženja oboljelih od multiple skleroze KS kaže da su za osobe poput nje veliki problem npr. arhitektonske barijere, ali naglašava potrebu da se rade prilagodbe i u ostalim segmentima. Ona je mogla prisustvovati današnjem prijemu jer je zgrada hotela Holiday pristupačna za osobe u kolicima, ali to nije slučaj s mnogim institucijama i ustanovama koje koriste osobe s invaliditetom.  

Binasa Goralija iz švedske krovne organizacije za međunarodnu suradnju MyRight primijetila je da su osobe s invaliditetom malo više prisutne u bh. društvu, prvenstveno zahvaljujući udruženja koja ih okupljaju. Međutim, smatra da je isto tako važno da im i predstavnici vlasti pruže ruku partnerstva. Pozitivan je primjer u Kantonu Sarajevu gdje ja, kaže, vlast spremna slušati i biti partner Koordinacionom odboru udruženja osoba s invaliditetom.    

Profesor Fakulteta zdravstvenih studija UNSA Mirsad Muftić kaže da su studenti, zajedno sa profesorima, tog fakulteta današnji dan iskoristili za kućnu posjetu osobama s teškim oblicima invalidnosti. Tako žele pokazati da su tu za pacijente, ali i naglasiti da je kućna fizikalna terapija važna posebno u zimskom periodu.  

Obilježavanjem 3. decembra kao Međunarodnog dana osoba s invaliditetom Koordinacioni odbor udruženja osoba s invaliditetom KS želi skrenuti pažnja na položaj tih ljudi, njihov status i šta bi trebalo uraditi da bi imali bolji položaj, a organizacije adekvatno radile na zaštiti njihovih prava i interesa.  

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Hota-Muminović: Razlozi za pokretanje štrajka neosnovani, a štrajk nezakonit

Uk i Pavić Pečenković obišli mališane KJU Dom za djecu bez roditeljskog staranja na Bjelavama

Sindikat predložio inicijativu za izmjene koeficijenata za plaće državnih službenika i namještenika

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta