Bosna i Hercegovina     | 03.12.2019. 12:19 |

Samit o dobrosusjedskim odnosima u okviru Berlinskog procesa

FENA Vernera Jakupović

SARAJEVO, 3. decembra (FENA) - Sarajevo je domaćin današnjeg trećeg seminara o dobrosusjedskim odnosima i otvorenim bilateralnim pitanjima u okviru Berlinskog procesa.

Organizator je Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, a pomoćnik resornog ministra Almir Šahović je u izjavi novinarima po otvaranju tog skupa izrazio nadu da će sastanak biti novi impuls za ubrzanje evropskog puta zemalja zapadnog Balkana budući da je rješavanje otvorenih pitanja jedan od uvjeta.

Šahović je kazao da su učesnici predstavnici ministarstava vanjskih poslova balkanske šestorke, koji će predstaviti njihove izvještaje o dobrosusjedskim odnosima i otvorenim bilateralnim pitanjima. Prema najavi organizatora, učesnici su i predstavnici zemalja Evropske unije koje učestvuju u Berlinskom procesu - Austrije, Italije, Ujedinjenog Kraljevstva, Francuske, Grčke, Njemačke, Poljske, kao i Hrvatske i Slovenije.

Šahović je podsjetio na upravo završeno poljsko predsjedavanje Berlinskim procesom, a koordinator ranijeg samita održanog u Poznanu Wieslaw Tarka naveo je da je o sličnim pitanjima razgovarano na tom, kao i na majskom sastanku u Varšavi.

'Focal point coordinator' za Berlinski proces Karl Prummer iz austrijskog ministarstva vanjskih poslova rekao je novinarima da današnjim samitom u Sarajevu započinje drugi krug unapređenja bilateralnih odnosa zemalja jugoistočne Evrope i naglasio značaj stalnog poboljšavanja ovih relacija, na evropskom putu.

Austrija je posvećena tom cilju, dodao je, te uvođenju svih zemalja zapadnog Balkana u evropski proces.

Prummer je sarajevski sastanak ocijenio kao dobar primjer organizacije sličnih skupova.

Po riječima zamjenika šefa Delegacije Evropske unije u BiH Khaldouna Sinnoa, upravo regionalna suradnja je vrlo važan stub "u našoj saradnji sa svim partnerima na zapadnom Balkanu“.

-  Evropska unija stalno ponavlja rečenicu: "Možete napredovati prema EU ukoliko ostvarite napredak u međusobnim odnosima u ovom regionu“ - kazao je on.

Sinno podsjeća da je ta suradnja važna u mnogim oblastima - povezivosti, transportu, energiji, priznavanju diploma, putovanjima, dakle u svim oblastima koje direktno utiču na živote ljudi.

I Sinno je izrazio čestitke za organizaciju sarajevskog skupa te dodao da će Delegacija EU u BiH s velikom pažnjom pratiti i rezultate u svijetlu novog Berlinskog procesa, odnosno samita najavljenog za iduću godinu.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Stanari u akciji čišćenja zajedničkih prostorija, za primjer ostalima

Čelnici EU-a okupit će se na samitu o gospodarskim temama i geopolitičkim pitanjima

Počelo uređenje Trga Karla Paržika na Marijin dvoru

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta