Bosna i Hercegovina     | 03.12.2019. 11:54 |

Utvrđen prijedlog ugovora za izgradnju vodovoda u RS-u vrijedan 30 miliona eura

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 3. decembra (FENA) - Vijeće ministara BiH utvrdilo je Prijedlog ugovora o finansiranju (Vodovod i kanalizacija u Republici Srpskoj II) između Bosne i Hercegovine i Republike Srpske i Evropske investicijske banke (EIB), vrijedan 30 miliona eura.

Projekt će doprinijeti unapređenju uslova života za više od 216 hiljada stanovnika Republike Srpske, a uključuje izgradnju i obnovu infrastrukture za vodosnabdijevanje, otpadne i olujne vode u općinama koje učestvuju u ovom projektu.

Ukupna vrijednost Projekta je procijenjena na 60 miliona eura, od čega je kredit EIB-a 30,0 miliona eura, domaća kontribucija i drugi izvori 28,8 miliona eura i grant sredstva u iznosu 1,2 miliona eura.

Rok otplate kredita je 25 godina, uključujući grejs period od šest godina s alokacijom na Republiku Srpsku.

Projekt će biti implementiran u periodu između 2020. i 2024. godine.

Prijedlog ugovora sa Osnovama za njegovo zaključivanje bit će dostavljen Predsjedništvu BiH, a za bh. potpisnika je predložen ministar finansija i trezora BiH. 

PREKOGRANIČNA SARADNJA BiH, HRVATSKE I CRNE GORE 

Vijeće ministara BiH utvrdilo je Prijedlog sporazuma o finansiranju između Bosne i Hercegovine i Evropske komisije kojim se mijenja Sporazum o finansiranju Bosne i  Hercegovine i Evropske komisije u vezi sa „Interreg IPA programom prekogranične saradnje Hrvatska, Bosna i Hercegovina i Crna Gora“ za period 2014 - 2020. (CCI 2014TC1615CB004) u okviru Instrumenta pretpristupne pomoći (IPA II).

Izmjenama je u Sporazum uvršten okvir za izvršenje Programa o saradnji te su dopunjena pravila o državljanstvu i porijeklu u postupcima javne nabavke.

Podsjećamo da je cilj ovog programa povećanje socijalno-ekonomskog rasta programskog područja putem intervencija u oblastima zdravstvene, socijalne te zaštite okoliša i prirode, sprečavanje rizika i razvoj održivog turističkog i poslovnog okruženja.

Ministarstvo finansija i trezora će uputiti Prijedlog sporazuma Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru, a za potpisnika je predložen direktor Direkcije za evropske integracije BiH Edin Dilberović. 

PROJEKT JAČANJA SPREMNOSTI U SLUČAJU POJAVE AFRIČKE SVINJSKE KUGE NA BALKANU 

Vijeće ministara BiH usvojilo je Prijedlog za zaključivanje projektnog dokumenta o regionalnom programu tehničke saradnje za Projekt TCP/RER/3704 „Spremnost na odgovor u slučaju pojave afričke svinjske kuge na Balkanu“ između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda (FAO).

Projekt “Spremnost na odgovor u slučaju pojave afričke svinjske kuge na Balkanu” odnosi se na hitne mjere predostrožnosti protiv bolesti afričke kuge, ukupne vrijednosti 500.000 USD donatorskih sredstava, a obuhvata Bosnu i Hercegovinu, Albaniju, Republiku Sjevernu Makedoniju, Crnu Goru i Republiku Srbiju.

Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH će ovaj prijedlog dostaviti Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru. 

VMBiH NOVČANO NAGRADILO AZRU DEDIĆ S 10 HILJADA KM 

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva civilnih poslova, dodijelilo je Azri Dedić novčanu nagradu u iznosu 10 hiljada KM za osvojenu zlatnu medalju na Evropskom prvenstvu ID u džudu održanom u Kelnu (Njemačka) u kategoriji do 70 kg. 

UČEŠĆE BiH U ERASMUS+ PROGRAMU: OBRAZOVANJE I MLADI 

Vijeće ministara BiH usvojilo je Informaciju Ministarstva civilnih poslova o učešću Bosne i Hercegovine u Erasmus+ programu u dijelu koji se odnosi na obrazovanje i mlade te donijelo više zaključaka u cilju daljnjeg aktivnog učešća BiH u ovom dijelu programa Evropske unije.  

Bosna i Hercegovina aktivno učestvuje u obrazovnim mrežama: Evropski kvalifikacijski okvir (EQF), Informativna mreža o obrazovanju (Eurydice), implementacija Evropske agende za obrazovanje odraslih (EAAL).

Također, BiH je aktivna u projektima koje nude elektronska platforma eTwinning -  internet portal namijenjen međunarodnoj saradnji i usavršavanju nastavnog i nenastavnog osoblja od predškolskog odgoja i obrazovanja do srednje škole te Evropska platforma za obrazovanje odraslih – EPALE. Podaci do jula 2019. godine govore da se broj registrovanih članova portala eTwinning povećao na 1.392, u odnosu na kraj juna 2018. godine kada je bilo 1.096 registrovanih korisnika. Povećan je i broj registrovanih škola, sa 421 na 472, kao i broj projekata sa 598 na 879  koji su završeni ili je u toku njihova realizacija

Prema Informaciji, u 2018. godini aplikanti iz BiH na osnovu osam projekata u oblasti visokog obrazovanja povukli su 2.950.674 eura, a za pet projekata u oblasti mladih  povučeno je 320.510 eura. 

CARINSKA TARIFA BiH USKLAĐENA S  KOMBINOVANOM NOMENKLATUROM EU 

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, donijelo je Odluku o utvrđivanju carinske tarife za 2020. godinu, koja je u potpunosti usklađena s Kombinovanom nomenklaturom Evropske unije za 2020. godinu.

Na ovaj način stvaraju se uslovi za uspješnije obavljanje vanjskotrgovinskih poslova između privrednih subjekata u Bosni i Hercegovini i privrednih subjekata u zemljama potpisnicama CEFTA sporazuma, odnosno državama članicama Evropske unije.

U odnosu na postojeću Carinsku tarifu BiH izvršena su odgovarajuća usklađivanja bh. nomenklature, uz tehničke popravke same odluke. Također su otvorene dvije nove ex pozicije radi praćenja izvoza drveta bukve od najnižeg stepena obrade do finalnog proizvoda, čime je prihvaćen prijedlog svih komora u BiH.

Carinsku tarifu usvaja Vijeće ministara Bosne i Hercegovine na godišnjem nivou, a priprema je Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa i dostavlja na usvajanje do 5. decembra svake godine, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Vlada FBiH donijela zaključak o usvajanju Strategije razvoja male privrede FBiH 2022-2027.

Vlada BPK odobrila sredstva za subvencioniranje ogrijeva penzionerima

Sjednica Vlade FBiH danas u Sarajevu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo