Svijet     | 03.12.2019. 08:55 |

U Evropskom parlamentu okrugli sto o zapadnom Balkanu i proširenju EU

FENA Internet

BRUXELLES, 3. decembra (FENA)  - Zastupnici  Evropskog parlamenta (EP)  danas će razgovarati o procesu evropskih integracija za zapadni Balkan s članovima nacionalnih parlamenata iz regije.

Okrugli sto službeno će otvoriti predsjednik Evropskog parlamenta David Sassoli, nakon čega će uslijediti obraćanje Olivéra Várhelyija, novog evropskog povjerenika za EU susjedstvo i proširenje, u njegovom prvom službenom posjetu Evropskom parlamentu kao povjerenik , prenosi  European Western Balkans(EWB).

Parlamentarci iz Albanije, BiH, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Srbije, uključujići i lidere političkih i parlamentarnih grupa, zajedno sa evropskim parlamentarcima razmijenit će mišljenja o izazovima i perspektivi politike proširenja EU, najavljeno je iz Evropskog parlamenta.

Poslanicima Evropskog parlamenta i nacionalnih parlamenta zemlja regiona obratit će se i novoimenovani izvjestitelj EP za  zapadni Balkan Tonino Picula, koji je na tu funkciju izabran u susret samita EU zapadni Balkan koji  će biti održan u Zagrebu u maja 2020. godine.

U diskusiji s parlamentarcima  koji dolaze iz država zapadnog Balkana učestvovat će i izvjestioci Evropskog parlamenta zaduženi za zemlje regiona kao i predsjednici parlamentarnih delegacija za saradnju sa državama zapadnog Balkana.

Uvodnu sjednicu, koja će trajati sat vremena, moderirat će potpredsjednik EP-a Fabio Castaldo .

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Upriličen sastanak izaslanstva BiH i predstavnika Europske unije nakon pristupnih pregovora

Održan prvi sastanak na visokom nivou EU s BiH, nakon početka pregovora o pristupanju

Konaković i Koopman:  Otvaranje pristupnih pregovora sa BiH istorijska prilika

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu