Ekonomija     | 03.12.2019. 09:10 |

Parku prirode 'Hutovo blato' milijun eura iz EU fondova

FENA Saopćenje

ČAPLJINA, 3. prosinca (FENA) - Javnom poduzeću (JP) "Park prirode Hutovo blato" d.o.o. Čapljina odobreni su projekti ePATH te EXChAngE, koji se odnose na unaprjeđenje turističke ponude ovog Parka prirode, a čija je cjelokupna vrijednost oko milijun eura.

Projekt ePATH vrijedan je 739.831 euro, dok vrijednost EXChAngEa iznosi 275.084 eura. Oba projekta bit će ralizirana u okviru programa Interreg IPA Cross-border Cooperation Programme Croatia-Bosnia and Herzegovina-Montenegro 2014-2020.

Prije potpisivanja ugovora između EU-a i Parka prirode, krajem prosinca ove godine prethodit će dodatni pregovori u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije Republike Hrvatske u Zagrebu, za što se užurbano pripremaju svi potrebni dokumenti za odobrene aktivnosti, odnosno intervencije, priopćeno je iz Parka prirode Hutovo blato.

V. d. ravnatelj Parka prirode Hutovo blato Nikola Zovko kazao je kako su ova dva međunarodna projekta vrlo bitna za unaprjeđenje turističke ponude Hutova blata.

"Svaki rad se nagrađuje pa tako i naš. Zadnjih godina realizirali smo više projekata zaštite prirode koji su odobreni od domaćih institucija i s kojima izvršavamo obveze prema domaćim strategijama razvitka i europskoj mreži parkova 'Natura 2000 u BiH'. Sada imamo i dva međunarodna projekta vrlo bitna za unaprjeđenje turističke ponude Hutova blata, a kao koordinator izrade mogu reći kako smo okupili dobar tim stručnjaka sa Sveučilišta u Mostaru, Univerziteta u Sarajevu, Sveučilišta u Dubrovniku i drugih vrlo uglednih institucija u BiH i šire", kazao je Zovko.

Dodao je kako će Park prirode Hutovo blato trebati osigurati i vlastito sudjelovanje u projektima od 15 posto.

"Vjerujem kako to neće biti problem s obzirom da imamo odličnu suradnju s Federalnim ministarstvom okoliša i turizma, Fondom za zaštitu okoliša Federacije BiH, Svjetskim fondom za zaštitu prirode (WWF) i drugima, a također imamo podršku i lokalne zajednice, gradonačelnika Čapljine Smiljana Vidića, načelnika općine Stolac Stjepana Boškovića i Vlade Hercegovačko-neretvanske županije na čelu s Nevenkom Hercegom", istaknuo je Zovko.

Po njegovim riječima, svi projekti JP-a "Park prirode Hutovo blato" u skladu su sa Strategijom razvoja Federacije BiH, Strategijom razvitka Hercegovačko-neretvanske županije, Prostornim planom i Planom upravljanja ovog poduzeća.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Turistička zajednica KS najavila manifestaciju Sarajevo Winter Fest

Više od 20.000 noćenja u Kantonu Sarajevo za novogodišnje praznike

Za 11 mjeseci 2021. u BiH 875,8 hiljada turista, i dalje pozitivna očekivanja

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo