Kultura     | 03.12.2019. 08:59 |

Konjic -Predstavljena Izabrana djela Zuke Džumhura i otvorena izložba karikatura

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 3. decembra (FENA) - U Bosanskoj sobi Narodnog univerziteta Konjic u povodu tridesete godišnjice smrti Zuke Džumhura predstavljena su "Izabrana djela Zuke Džumhura" i otvorena izložba karikatura nastalih za dnevni list "Politika".

Na bh. novinara, putopisca, slikara, karikaturistu i scenaristu Zuku Džumhura podsjetili su Dijana Hadžizukić, Senadin Begtašević, Jelena Zimonjić i direktor izdavačke kuće "Buybook" Damir Uzunović.

U programu su učestvovali članovi Literarne sekcije Srednje škole Konjic, saopćeno je iz Buybook-a.

Rođen u Konjicu 1919. godine, osnovnu školu i gimnaziju Zuko Džumhur završio je u Beogradu i Sarajevu, a pravo i likovnu akademiju studirao je u Beogradu. Radni vijek do penzije proveo je kao novinar i karikaturista dnevnog lista "Politika". U najstarijem dnevnom listu u Srbiji objavio je sve putopise, a na vanjskopolitičkim stranicama lista svake nedjelje gotovo 40 godina izlazile su njegove karikature.

Prve crteže objavio je u "Narodnoj armiji" 1947. godine, a od tada sarađuje kao karikaturista i ilustrator u "Ježu", "Borbi", "Vetrenjači", "Oslobođenju", reviji "Danas" i NIN-u.

Od 1969. godine do smrti 1989. zbog narušenog zdravlja živio je u Herceg Novom. Posljednjih deset godina života radio je na sarajevskoj televiziji kao pisac scenarija i voditelj serija emisije "Hodoljublja" u režiji Mirze Idrizovića.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Literarni konkurs 'Živjeti slobodno, perom se boriti' omogućio mladim umjetnicima da predstave svoje radove

Izložba 'Tragovi jednog vremena – Filmski plakat 1945-1970' postavljena u knjižari Buybook

Buybook i ove godine priređuje 'Noć knjige'

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom