Kultura     | 02.12.2019. 19:48 |

U Vijećnici otvorena humanitarna likovna izložba 'Moj bijeg u slobodu'

FENA Vernera Jakupović

SARAJEVO, 2. decembra (FENA) - Humanitarna izložba likovnih radova „Moj bijeg u slobodu“ otvorena je večeras u Sarajevu, u Vijećnici.  Sav prihod od prodaje slika bit će doniran Udruženju „Srce za djecu oboljelu od raka“ za nabavku knjiga za biblioteku u Roditeljskoj kući.

Izložene su slike učesnika Međunarodne likovne kolonije koja se održava u Počitelju, simobolično nazvane „Moj bijeg u slobodu“ po istoimenom književnom djelu prvog predsjednika Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine Alije Izetbegovića. Odabrana djela, nastala na toj umjetničkoj koloniji, iz fundusa su Muzeja "Alija Izetbegović"

Izložbu koja će u Vijećnici trajati do kraja decembra organizirao je taj muzej u suradnji s Gradskom upravom Sarajeva i Vijećnicom pa su na otvorenju govorili predstavnici tih institucija i umjetnici.

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka je najavio nastavak podrške Grada Udruženju „Srce za djecu oboljelu od raka“ i naglasio da Gradska uprava podržava i Muzej „Alija Izetbegović“.

Skaka je kao vid podrške udruženjima likovnih umjetnika i „Srcu za djecu oboljelu od raka“ najavio za ubuduće aukcijsku ponudu radova.

Direktorica Muzeja Nađa Berberović Dizdarević izrazila je zadvoljstvo zbog organizacije prve izložbe ovog tipa i najavila planirani nastavak te pružanje pomoći onima kojima je najpotrebnija.

Direktor Udruženja „Srce za djecu oboljelu od raka“ Fikret Kubat sretan je, kaže, što su Grad Sarajevo i Muzej „Alija Izetbegović“ prepoznali rad te asocijacije koja je u proteklih 15 godina imala podršku Gradske uprave.

Kubat je izrazio zadovoljstvo što će prihod od prodaje slika biti namijenjen za knjižni fond jer je oboljeloj djeci knjiga možda najbolji način za poticaj kreativnosti i mašte u nastojanju i brizi da im se što više olakša put ka izlječenju.

Jedan od umjetnika čija su djela zastupljena, Dževdet Nikočević, izjavio je da izložba sadrži 40 radova poznatih likovnih umjetnika srednje generacije.

Najzastupljenije likovne tehnike su akrilik na platnu i ulje na platnu, rekao je on.

Nikočević podsjeća da je međunarodna umjetnička kolonija osnovana 1964. godine i da je njen  vlasnik Udruženje likovnih umjetnika Bosne i Hercegovine, osnovano 1947., čiji su članovi akademski slikari, a prvi predsjednik bio je Roman Petrović.

Umjetnici iz brojnih zemalja učestvovali su na ovoj smotri umjetničkog stvaralaštva gradeći imidž i fundus Kolonije.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Otvorena izložba fotografija 'Duvanjski memento'

U Mostaru izložba i proglašenje najboljih radova u sklopu Dana frankofonije

Izložba 'Andrej meets a flower' sutra u Međunarodnoj galeriji portreta Tuzla

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo