Svijet     | 02.12.2019. 18:20 |

Čelnici Islamskog džihada i Hamasa u Kairu na razgovorima s Izraelom

FENA Internet

GAZA, 2. decembra (FENA) – Čelnici Hamasa i Palestinskog islamskog džihada (PIJ) u ponedjeljak su otputovali u Kairo na razgovore s egipatskim sigurnosnim zvaničnicima o eventualnom jačanju primirja s Izraelom, saopćili su izvori iz Hamasa.

Ismail Haniyeh, čelnik Hamasa, otputovao je u Kairo preko graničnog prijelaza Rafah između juga Pojasa Gaze i Egipta, saopćili su izvori za  Xinhuu.

Razgovori će biti usmjereni na egipatske napore da se ojača primirje između Izraela i palestinskih frakcija, saopćili su izvori.

O unutrašnjim palestinskim odnosima također će biti raspravljano tokom razgovora, dodali su oni.

To je prvi put da je Haniyeh napustio Gazu od februara,  a izvori su saopćili da bi Hamasov čelnik također mogao posjetiti Katar i Rusiju.

Tokom dana je PIJ također objavio u saopćenju da je ta grupa poslala delegaciju, u kojoj je član njenog politbiroa Khaled al-Batsh, u Kairo na razgovore s  Egipćanima.

Kako se navodi u saopćenju, čelnik PIJ-a Ziyad al-Nakhalah,  također će doputovati u Kairo.

Posjeta je na poziv egipatskih vlasti, naglašava se u saopćenju.

U medijskim izvještajima se navodi da je vidljiv napredak ostvaren u indirektnim kontaktima između Hamasa i Izraela o dugotrajnom primirju uz egipatsko posredovanje.

Posjeta palestinskih frakcija Kairu dolazi u vrijeme dok je izgradnja nove bolnice površine veće od 40 kvadratnih kilometara u blizini graničnog prijelaza Erez između sjevera Pojasa Gaze i Izraela u toku.

Hamasovi zvaničnici ranije su saopćili da je izgradnja bolnice dio šire saradnje dogovorene između Hamasa i Izraela u prošloj godini.  

Palestinski pokreti Veliki marš za povratak i Probijanje izraelske blokade saopćili su, ipak, da će nastaviti sa svojim redovnim sedmičnim protestima svakog petka na istoku Pojasa Gaze u blizini granice s  Izraelom.

 

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Palestinci pozvali UN da istraže navode o ratnim zločinima u bolnici u Gazi

Hurtić u posjeti Turskoj: Građani BiH daju veliki doprinos turskoj privredi

Predstavnici zakonodavne i izvršne vlasti BPK posjetili kompaniju 'Emka-Bosnia'

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu