Bosna i Hercegovina     | 02.12.2019. 17:17 |

Brkić održao brifing za diplomate Radne skupine za zapadni Balkan Vijeća Evrope

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 2. decembra (FENA) - Zamjenik ministra vanjskih poslova BiH Josip Brkić danas je u Briselu na brifingu za diplomate Radne skupine Vijeća EU za zapadni Balkan (COWEB) predstavio aktivnosti Bosne i Hercegovine na putu ka Europskoj uniji, te ukazao na pomake koje je BiH ostvarila u prethodnom razdoblju.

Istaknuo je da su građani i narodi BiH Europljani, da dijele ista načela i vrijednosti te da žele da budu i dio institucionalne Europe.

Govoreći o regionalnoj suradnji naglasio je da dobrosusjedski odnosi i regionalna suradnja ostaju prioritet vanjske politike BiH.

Ovom prilikom osvrnuo se na trenutna zbivanja u vezi sa proširenjem Europske unije i očekivanja od samita EU-ZB u Zagrebu u svibnju naredne godine.

U tom je kontekstu smatra važnim da do kraja godine Vijeće EU usvoji zaključke kada je riječ o Mišljenju EK o zahtjevu BiH za članstvo u EU, istaknuvši potrebu očuvanja kredibiliteta čime se šalje pozitivna poruka cijeloj regiji.

Tokom razmijene mišljenja sa predstavnicima zemalja članica EU fokus je bio na reformi pravosudnog sustava i očekivanjima od Izvješća neovisnog pravnog eksperta Europske unije Reinharda Priebea.

Također, Brkić je upoznao prisutne o očekivanoj dinamici po pitanju formiranja vlasti u BiH kao i o stanju migracija u BiH, a direktor Direkcije za europske integracije BiH Edin Dilberović govorio je o funkcioniranju mehanizma koordinacije i usvajanju Akcijskog plana o provedbi prioriteta iz Analitičkog izvješća Europske komisije kao i o 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja.

Ovom događaju prisustvovala je i šefica Misije BiH pri Europskoj uniji veleposlanica Emina Merdan, saopćteno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

 

 

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Priština dobila zeleno svjetlo: Prihvaćena preporuka da Kosovo bude primljeno u Vijeće Evrope

Evropski komesar Didier Reynders kandidat za generalnog sekretara Vijeća Evrope

Karamehić-Abazović: BiH nije zastupljena u svim tijelima i institucijama Vijeća Evrope

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo