Bosna i Hercegovina     | 02.12.2019. 16:28 |

Objavljen udžbenik 'Anestezija u neurohirurgiji'

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 2. decembra (FENA) – "Anestezija u neurohirurgiji“, udžbenik u kome su autorica doc. dr. med. sc. Selma Sijerčić i saradnici predstavili problematiku anestezije u neurohirurgiji, ovih dana je izašao iz štampe.

Kako je saopćeno iz UKC Tuzla, udžbenik je napisan u 12 poglavlja na 215 stranica i obogaćen s 22 priloga u formi slika, ilustracija, četiri tabele, te više od 230 literaturnih navoda.

Prema riječima recenzenta, neurohirurga Klinike  za neurohirurgiju UKC Tuzla Mirsada Hodžića, rukopis pripada naučnoj oblasti – anesteziologija, reanimatologija i intenzivna medicina, s mogućnošću upotrebe u drugim oblastima kao što su neurohirurgija, opća hirurgija, dječija hirurgija, pedijatrija, neurologija, ortopedija i traumatologija.

Slavenka Štraus, specijalista anesteziologije sa reanimatologijom, subspecijalista intenzivne medicine Klinike za kardiovaskularnu hirurgiju KCUS, docent Medicinskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu u svojoj recenziji navodi da je knjiga "Anestezija u neurohirurgiji“ izuzetno kvalitetno djelo koje će biti od velike koristi prvenstveno anesteziolozima, ali i zainteresiranim ljekarima drugih specijalnosti, te specijalizantima, studentima medicine i stomatologije.

Udžbenik je rezultat dugogodišnjeg naučnog rada stručnjaka UKC Tuzla koji su prikazajući brojna vlastita iskustva osigurali autentičnost i originalnost knjige. Saradnici su doc. dr. Renata Hodžić, doc. dr. Mirza Moranjkić, doc. dr. Jasmina Smajić, prof. dr. Alisa Krdžalić, doc. dr. Almira Ćosićkić, mr. sc. Munevera Hadžimešić i mr. sc. Nermina Pirić.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Direktor UKC-a Tuzla pozvao visokog predstavnika da izmijeni Zakon o javnim nabavkama

Epidemiološka situacija u TK složena, ali nije alarmantna

Preminula beba, UKC Tuzla utvrđuje okolnosti

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana