Svijet     | 02.12.2019. 15:57 |

IAEA imenovala argentinskog diplomatu Grossija za novog čelnika

FENA Internet

BEČ, 2. decembra (FENA) – Na specijalnoj sjednici Generalne konferencije Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) u ponedjeljak je odobreno imenovanje argentinskog diplomate Rafaela Mariana Grossija kao novog generalnog direktora te UN-ove agencije.

Grossi (58), služit će četverogodišnji mandat od 3. decembra, nasljeđujući na toj poziciji Yukiyu Amana, japanskog diplomatu koji je obavljao tu dužnost od 2009. godine, i preminuo je u julu, znatno prije isteka svog trećeg četverogodišnjeg mandata.

Odluka, koju su donijeli predstavnici 171 države članice agencije, uslijedila je samo mjesec dana nakon što je 35-člani Odbor guvernera IAEA imenovao Grossija na taj položaj.

- IAEA je značajna institucija s jedinstvenim mandatom, i ja želim osigurati da ona ispuni taj mandat svojim punim potencijalima. Naše funkcije pokrivaju krajnje različita polja kao što su medicina, poljoprivreda, energetika, klimatske promjene i neširenje nuklearnog oružja. Aktivnosti IAEA su bitne za sve njene države članice i njihove građane – izjavio je Grossi.

Novoimenovani generalni direktor, koji je postao prvi čelnik IAEA iz Latinske Amerike, karijerni je diplomata s više od 35 godina profesionalnog iskustva u poljima nuklearnog neširenja i razoružanja.  

Kao šesti čelnik IAEA od njenog osnivanja u 1957. godini, Grossi je vodio tijesnu utrku za tu poziciju s Rumunom Cornelom Ferutom, glavnim koordinatorom IAEA i vršiocem dužnosti generalnog direktora agencije, prenosi Xinhua.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Odbor IAEA raspravlja o Iranu u jeku napetosti na Bliskom istoku

Grossi upozorio da Iran 'nije potpuno transparentan' u pogledu svog nuklearnog programa

VSTV BiH - Sanela Čajić imenovana na poziciju sudije Općinskog suda u Banovićima

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo