Bosna i Hercegovina     | 02.12.2019. 15:37 |

JKP '6. mart' zbog dugova isključilo vodu Vladi BPK i ministarstvima

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 2. decembra (FENA) - Javno komunalno preduzeće (JKP) "6. mart“ Goražde zbog neizmirenih dugovanja za utrošenu vodu, jutros je sa vodovodne mreže isključio zgradu Vlade Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) te ministarstva privrede i finansija.

Direktor komunalnog preduzeća Sadik Silajdžić naglašava da dug po tom osnovu iznosi oko 86.000 KM te da je bio prinuđen na ovaj korak.

- Slao sam dopise, obavještenja, upozorenja, ali niko nije reagovao tako da smo morali primijeniti ovu nepopularnu mjeru. Pored ovih zgrada, za utrošenu vodu duguje i Ministarstvo unutrašnjih poslova 20.000 KM te škole za koje takođe plaća Vlada, ali sačekat ćemo nekoliko dana prije nego postupimo isto - pojasnio je Silajdžić.

Dodao je da je u toku dana uplaćen dio duga te da je poslao nalog da se voda priključi.

- Danas je uplaćeno 11.200 KM za tri subjekta koja smo isključili, ali smo poslali opomene i za MUP i škole. Nadam se da ponovo nećemo doći u ovu situaciju. Pokušat ćemo postići neki sporazum o načinu otplate dugovanja koja se moraju isplatiti - naglasio je Silajdžić.

Direktor JKP "6.mart“ dodao je da kantonalne institucije nisu jedini dužnici.

- Imamo i gradskih ustanova i preduzeća koje ne plaćaju vodu, poput Centra za kulturu, Sportskog centra i, ukoliko se situacija ne promijeni, bit ćemo prinuđeni postupiti na isti način - upozorio je Silajdžić.

Premijerka BPK Goražde Aida Obuća istakla je da je Vlada BPK Goražde svjesna da ima dugovanja koja datiraju iz augusta  2018. godine te da je poduzela odgovarajuće mjere u tom smislu i da je spremna da  izvrši svoje obaveze.

- Iznenađeni smo što je bez prethodnog obavještenja isključena voda ovim institucijama iz razloga što su komunalne djelatnosti od javnog interesa i obavljaju se kao javne službe. Mislim da se nije smjela provesti ova represivna mjera bez prethodnog obavještenja i da se morao poštivati javni interes i Zakon o komunalnim djelatnostima - istakla je premijerka BPK Goražde.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Objavljena preliminarna lista korisnika stipendija u BPK Goražde

Hrnjić posjetio BPK: Zajedničkim djelovanjem povećati obim poljoprivredne proizvodnje

Vlada BPK: U skupštinsku proceduru upućen prijedlog Zakona o dopunskim pravima branilaca

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'