Bosna i Hercegovina     | 02.12.2019. 15:14 |

Komšić primio akreditivno pismo nerezidentne ambasadorice Južnoafričke Republike

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 2. decembra (FENA) - Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić primio akreditivno pismo novoimenovane nerezidentne ambasadorice Južnoafričke Republike za BiH sa sjedištem u Atini Beryl Rose Sisul. 

Novoimenovana ambasadorica je, na početku ceremonije predaje akreditivnih pisama, izrazila namjeru da mandat posveti jačanju prijateljskih odnosa Bosne i Hercegovine i Južnoafričke Republike. U pozdravnom govoru, ambasadorica Sisul je istaknula opredijeljenost za nastavak saradnje na svim poljima od zajedničkog interesa, posebno u oblasti trgovine i investicija. 

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić je poželio dobrodošlicu ambasadorici Južnoafričke Republike i istaknuo opredijeljenost za unapređenje bilateralne saradnje dvije zemlje. Iako geografski udaljene, dvije države vežu tradicionalno dobri odnosi, rekao je predsjedavajući Komšić. Bosna i Hercegovina kontinuirano pruža podršku borbi za ravnopravnost i demokratiju u Južnoafričkoj Republici i u tom smislu izuzetno cijeni aktivizam Nelsona Mendele. 

Sagovornici su se složili da bi eventualno ponovno otvaranje ambasade Bosne i Hercegovine u Južnoafričkoj Republici u značajnoj mjeri doprinijelo poboljšanju bilateralnih odnosa, a istovremeno bi unaprijedilo saradnju s zemljama afričkog kontinenta pozicioniranim južno od Sahare, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Bećirović: BiH će pamtiti ambasadora Bonda kao jednog od najodanijih prijatelja

Brisel - Kralj Belgije Filip u audijenciju primio Denisa Bećirovića

Bećirović: OHR je integralni i nezaobilazni dio Dejtonskog mirovnog sporazuma

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana