Bosna i Hercegovina     | 02.12.2019. 15:14 |

Svečanom sjednicom Senata obilježeno 70 godina UNSA

FENA Nermina Omerbegović

SARAJEVO, 2. decembra (FENA) - Svečana sjednica Senata i promocija profesora emeritusa održana je danas na Rektoratu povodom 70 godina postojanja Univerziteta u Sarajevu (UNSA).

Rektor UNSA Rifat Škrijelj u počasno zvanje profesora emeritusa promovisao je: akademika Esada Durakovića, penzionisanog  redovnog  profesora Filozofskog fakulteta Univerziteta, akademika Asifa Šabanovića, penzionisanog redovnog profesora Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, akademkinju Mirjanu Vuković, penzionisanu redovnu profesoricu Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, Ramu Maslešu, penzionisanog redovnog profesora Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije Univerziteta u Sarajevu i Niku Ikića, penzionisanog  redovnog profesora Katoličkog bogoslovnog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.

U zvanje profesora emeritusa imenuju se posebno zaslužni penzionisani redovni profesori koji su u dužem vremenu doprinosili unapređivanju i razvoju univerzitetske nastave, naučnoistraživačkog rada i koji su stekli internacionalnu reputaciju.

Rektor Univerziteta u Sarajevu prof. dr. Rifat Škrijelj je na svečanoj sjednici kao i neposredno prije nje na pres konferenciji govorio o razvoju Univerziteta u Sarajevu podsjetivši da je ta institucija koja obilježava 70 godina neodvojivi dio savremenog bosanskohercegovačkog društva i države.

On je također podsjetio da je današnje okupljanje posvećeno prije svega promociji na čast profesora emeritusa koji su životno i akademsko djelovanje posvetili Univerzitetu, brojnim generacijama studenata, razvoju zajednice.

- Koristim ovu priliku da im se kao rektor Univerziteta u Sarajevu zahvalim na hrabroj odluci da svoje  živote i akademska postignuća neraskidivo povežu sa Univerzitetom - rekao je Škrijelj.

Povodom promocije u zvanje profesora emeritusa, Esad Duraković istakao je da mu je to izuzetna čast.

- Ako je Univerzitet prepoznao u mojoj aktivnosti u mojoj nastavničko-profesorskoj misiji neki doprinos razvoju UNSA i njegovoj afirmaciji i kao takvog me uključio u ovu svečanost, onda je to izuzetna čast. Ja mislim da veće časti nema - rekao je Duraković, dodavši da je mjera vrijednosti svakog pojedinca koliko je vlastiti trud, kapacitet i vrijednosti uložio u jačanje institucija.

Profesor Niko Ikić podsjetio je da je on svećenik, profesor na Katoličkom bogoslovnom fakultetu, član crkve te istakao zadovoljstvo što i profesori teoloških fakulteta koji su članice UNSA imaju priliku steći zvanje profesora emeritusa.

On je istakao da je riječ o promjeni u novoj državi BiH koja je prepoznala i u djelovanju profesora teoloških fakulteta vrijednost za društvo općenito.

- Osobno smatram ovo vrijednim priznanjem ne samo mojoj osobi, mojem znanstvenom radu nego i našem Katoličkom bogoslovnom fakultetu koji je najstarija visokoškolska ustanova u Bosni i Hercegovini od 1890. godine. Zato ovo priznanje ima posebnu vrijednost u crkvi i na Katoličkom fakultetu - podvukao je Ikić.

U okviru obilježavanja 70 godina Univerziteta u Sarajevu večeras će biti upriličena i akademija u Narodnom pozorištu, kada će biti prikazan kratki film o historiji i razvoju Univerziteta u Sarajevu.

Drugog decembra 1949. godine u zgradi stare gradske Vijećnice sastala se Skupština Univerziteta na kojoj su izabrani prvi rektor Univerziteta u Sarajevu dr. Vaso Butozan i prvi prorektor dr. Drago Krndija. Dan osnivanja prvog univerziteta u Bosni i Hercegovini predstavlja jedan od najznačajnijih datuma u historiji Bosne i Hercegovine, svojevrsnu društvenu prekretnicu.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Mesihović posjetila Fakultet za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije

Mesihović i delegacija Univerziteta u Sarajevu o strateškim i razvojnim programima

Održan koncert profesorica Muzičke akademije UNSA kao dio programa Inkluzivni univerzitet

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'