Svijet     | 02.12.2019. 14:25 |

Jedanaest osoba iz Sjeverne Koreje prebjeglo, zadržani u Vijetnamu

FENA Internet

SEUL, 2. decembra (FENA) - Jedanaest osoba iz Sjeverne Koreje, koji su pokušali prebjeći u Južnu Koreju, zadržani su u Vijetnamu od 23. novembra i zahtijevaju pomoć kako bi izbjegli repatrijaciju, saopćila je u ponedjeljak južnokorejska organizacija za ljudska prava.

Osam žena i tri muškarca priveli su graničari na sjeveru Vijetnama dva dana nakon što su prešli iz Kine, a zadržani su u gradu Lang Son, navodi se u saopćenju organizacije Pravda za Sjevernu Koreju u Seulu.

Peter Jung, čelnik organizacije koja podržava sjevernokorejske azilante, rekao je da će potencijalni prestupnici zatražiti pomoć od južnokorejske ambasade u Hanoju, ali da se ništa o njima nije čulo od petka.

Jung je rekao da ga je šutnja južnokorejske ambasade navela da javno objavi situaciju, strahujući da bi bez međunarodne reakcije defektori mogli biti prisilno vraćeni.

Južnokorejsko ministarstvo vanjskih poslova saopćilo je da je svjesno slučaja i da je u kontaktu s vijetnamskom vladom kako bi pokušali spriječiti vraćanje osoba u Sjevernu Koreju.

- Naša vlada ulaže neophodne napore kako bi osigurala da sjevernokorejski državljani koji žive u inostranstvu budu poslati na željeno mjesto bez da budu prisilno vraćeni - navodi se u saopćenju ministarstva.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Kim Jong Un nadzirao vježbe artiljerijskih jedinica u Sjevernoj Koreji

Sjeverna Koreja prvi put u dva mjeseca ispalila balističke rakete u more

Kim Jong Un dobio automobil na poklon od Putina

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom