Bosna i Hercegovina     | 02.12.2019. 12:25 |

Regionalna dijaloška platforma okupila učesnike iz BiH, Crne Gore i Srbije

FENA Hana Imamović

SARAJEVO, 2. decembra (FENA) - Višebrojne delegacije iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Srbije, predstavnici vladinog i nevladinog sektora, kao i mladi, okupili su se danas u Sarajevu na regionalnom skupu organiziranom u okviru programa "Dijalog za budućnost".

Regionalna dijaloška platforma prilika je, istaknuto je, da se identificiraju problemi koji negativno utiču na društvenu koheziju, te dale preporuke, ali i definirali prioriteti u njihovom rješavanju.

"Sedmica dijaloga" organizirana je u okviru zajedničkog programa Ujedinjenih nacija "Dijalog za budućnost" koji provode Razvoji program Ujedinjenih nacija (UNDP) te UNICEF i UNESCO, uz finansiranje Fonda UN-a za izgradnju mira.

Rezidentna koordinatorica Ujedinjenih nacija u BiH Sezin Sinanoglu podsjetila je da su program inicirali lideri regiona koji su generalnom sekretaru UN-a uputili pismo u kojem traže da se investira u programe socijalne kohezije, izgradnje povjerenja i međusobnog poštovanja, kao i solidarnosti.

Na današnjem skupu promovirat će se dijalog i komunikacija, a druga komponenta programa, dodala je Sinanoglu, tiče se poboljšanja vrlina kod mladih u komunikaciji i kritičkim sposobnostima, dok je treća komponenta da se pomogne u kreiranju mreža između građana regije.

Kako je potvrdila kao rezultat događaja bit će pokrenut instrument za male grantove kroz koji će biti finansirane ideje koje promoviraju vrijednosti istaknute na skupu.

Brojna delegacija došla je iz Crne Gore zbog čega je rezidentna koordinatorica Ujedinjenih nacija u toj zemlji Fiona McCluney kazala da to dokazuje opredijeljenost vlasti za socijalnu koheziju i razvoj regije.

Ambasador at large Ministarstva vanjskih poslova BiH Miloš Prica ocijenio je da je dijalog važan među različitim zajednicama unutar zemlje, ali i zemalja regije, a on je značajan i zbog sveopćeg progresa država.

Jedna od učesnica skupa bila je i Mevlida Mehanović iz Udruženja žena povratnica "Podrinjka" iz Srebrenice koja je ukazala na brojne izazove i probleme stanovnika u ruralnim zajednicama, zabrinjava broj djece, posebno djevojčica, koja se završavaju srednju školu.

Ciljevi zajedničkog regionalnog programa "Dijalog za budućnost" su osnaživanje adolescenata i mladih za konstruktivno djelovanje i liderstvo, podržavanje međukulturalnog dijaloga, objektivnog medijskog izvještavanja, te društvenog i političkog osnaživanja djevojaka i žena.

Tokom "Sedmice dijaloga" bit će organiziran niz događaja u Sarajevu i Banjoj Luci, od 27. novembra do 3. decembra, na kojima se učesnici bave pitanjima obrazovanja, upošljavanja, povjerenja u društvu, povjerenja u institucije, te jačanja društvene kohezije.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

HNŽ: Zdravstvenim radnicima policija nije dala odobrenje za prosvjedni skup, ali mogu šetati

Video materijal sa stručnog skupa 'odgoj i obrazovanje, kultura i znanosti'

Ukrajinci i prijatelji Ukrajine na zagrebačkom trgu pozvali na nastavak pomoći

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo