Bosna i Hercegovina     | 02.12.2019. 11:23 |

Babajić: Ovakvim gradskim budžetom uništili bismo javni prijevoz u Zenici

FENA Vehid Begunić

ZENICA, 2. decembra (FENA) - Predsjednik Kluba vijećnika Gradske organizacije Socijademokratske partije Bosne i Hercegovine Zenica Almir Babajić najavio je taj klub neće učestvovati u amandmanskom dijelu rasprave o Budžetu Grada Zenica za 2020. godinu, o čemu su obavijestili i gradonačelnika Fuada Kasumovića.

Babajić je najavio kako će naknadno utvrditi stav o tome da li će podržati gradski budžet, ali je obznanio 19 njihovih prijedloga s kojima će pokušati doprinijeti boljem budžetu tog grada, među kojima se nalazi i potreba nabavke novih autobusa za JKP „Zenicatrans – prevoz putnika“.

- S ovim bismo budžetom uništili javni prijevoz u Gradu. Ne bježimo od toga da se oformi ni novo preduzeće, ali da se zadrže svi radnici te nabave nove vozne jedinice - kazao je na današnjoj pres-konferenciji Babajić, koji je dodao da bi za tu namjenu trebalo predvidjeti 1.300.000 KM.

Najavio je da će, između ostalog, tražiti i rekonstrukciju autobuske stanice, zatim uvođenje sportskih i karijernih stipendija, povećanje budžeta za sport na milion KM, izdvajanje 2.500.000 KM za rekonstrukciju južne i sjeverne tribine Stadiona Bilino polje...

Među prijedlogom mjera te partije za izradu Akcionog plana – Zeleni grad za Zenicu, ekolog Dragan Šulović ističe da podržavaju formiranje joint venture preduzeća Toplana na plin, koju je Grad Zenica formirao s kompanijom „ArcelorMittal“, ali da metalurška proizvodnja generira otpadnu toplotu koja se može iskoristiti.

- Treba tražiti saglasnost za iskorištenje te toplote. Ne mora „Mittal“ da investira, neka to uradi Grad, koji bi time dobio jeftiniju toplotu i isključio brojna ložišta koja zagađuju zrak - kazao je Šulović, koji ističe da bi time dobili i čišći zrak te bi se stabiliziralo i poslovanje gradskog javnog preduzeća „Grijanje“.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo