Svijet     | 02.12.2019. 08:56 |

Ministar Bennett odobrio izgradnju jevrejskog naselja u centru Hebrona

FENA Internet

TEL AVIV, 2. decembra (FENA) - Izraelski ministar odbrane Naftali Bennett odobrio je izgradnju novog naselja u Hebronu, na okupiranoj Zapadnoj obali, javlja Anadolija.

Prema izraelskim medijima, Bennett je odobrio plan gradnje naselja koje je predviđeno da bude u centru Hebrona, na trgu Al-Senth (Al-Hisbe), koji je Izrael zatvorio nakon masakra 1994. godine.

Naveli su da će za realizaciju projekta biti srušeno 50-ak palestinskih zgrada u gradu Al-Hisbeu.

Palestinci koji žive u Starom gradu u Hebronu pokušavaju živjeti u teškim uvjetima zbog ograničenja izraelskih vojnika i napada jevrejskih doseljenika.

U naselju gdje se nalazi 100-ak kontrolnih punktova, živi gotovo 400 jevrejskih doseljenika.

Trenutno se na području Istočnog Jerusalema nalazi 18, a na Zapadnoj obali 250 ilegalnih jevrejskih naselja u kojima živi gotovo 650.000 jevrejskih doseljenika.

Jevrejski doseljenici nerijetko izvode vandalske napade u palestinskim naseljima, podsjeća Anadolija.

Jedan od najbrutalnijih takvih napada dogodio se prije tri godine kada je zapaljena kuća porodice Devabishe u mjestu Duma kod Nablusa u kojoj su smrtno stradali 18-mjesečno dijete i njegovi roditelji.

U drugom napadu, Baruch Goldstien je 25. februara 1994. godine otvorio vatru u džamiji i tom prilikom ubio 29 Palestinaca, a ranio njih 125.

Nakon toga, izraelske vlasti su iz sigurnosnih razloga, dio u kojem se nalaze mezari vjerovjesnika Ishaka ostavili muslimanima da tu dolaze, a druge dijelove oslobodili za Jevreje.

Jedan dio je pretvoren u sinagogu. Dijelove koji su podijeljeni naizmjenično mogu da posjećuju i muslimani i Jevreji, ali samo u određenim terminima, prenosi Al Jazeera.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Albares: Sve članice EU trebale bi koordinirano priznati palestinsku državnost

Sanchez se sastaje s kolegama iz EU u pokušaju pridobijanja podrške palestinskoj državi

Općina Novi Grad donirala 50.000 KM za pomoć narodu Palestine

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'