Bosna i Hercegovina     | 01.12.2019. 12:41 |

Pettigrew: Suprotstaviti se izdaji ljudskih prava i tranzicijske pravde (VIDEO)

FENA Senka Trgovčević

SARAJEVO, 1. decembra (FENA) - Profesor filozofije i studija holokausta i genocida na Državnom univerzitetu Southern Connecticut David Pettigrew smatra da "destabilizirajuća retorika člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika potkopava institucionalne reforme na državnom nivou te povjerenje građana, što su imperativi za tranzicijsku pravdu".

To je izjavio kao uvodničar na sesiji Asocijacije nezavisnih intelektualaca "Krug 99“, govoreći o temi "Izdaja ljudskih prava i tranzicijska pravda u BiH".

Pettigrew je stava da Dodik, kao član Predsjedništva BiH, ruši svaku nadu u tranzicijsku pravdu u BiH "islamofobičnim govorom mržnje, osporavanjem jedinstva države i institucija na državnom nivou, negiranjem genocida u Srebrenici, postavljanjem spomen- obilježja kojima se glorificiraju osuđeni ratni zločinci i zabranom spomen-obilježja žrtvama“.

- Kada je Stranka demokratske akcije (SDA) predložila ustavnu reformu za ujedinjenje BiH i utvrđivanje nacionalnosti na osnovu državljanstva, Dodik je taj prijedlog odbacio kao islamsku zavjeru. Prijedlog SDA je predstavljao važnu viziju tranzicijske pravde za građansko društvo koje se oporavlja od genocida, ali Dodik je odgovorio islamofobičnim zastrašivanjem, predviđajući da je Bosna i Hercegovina izložena riziku uvođenja šerijatskog prava – ustvrdio je Pettigrew.

Navodeći da tranzicijska pravda nalaže da se preživjeli tretiraju s dignitetom, ističe da oni imaju veoma malo nade za pravdu.

- Izdaji ljudskih prava i tranzicijske pravde u Republici Srpskoj se moramo bez odlaganja suprotstaviti. Prvo, visoki predstavnik treba omogućiti provođenje zakona protiv negiranja genocida u Srebrenici i drugih ratnih zločina, što bi predstavljalo odgovarajuće okončanje aktivnosti koje su poduzeli raniji visoki predstavnici u cilju uspostavljanja Spomen-obilježja i mezarja Srebrenica-Potočari i važan način suprotstavljanja prijetnji od ponavljanja genocida. Drugo, unatoč poricanju i zabrani izgradnje spomen-obilježja, država ima obavezu da čuva sjećanje na patnje žrtava - naglasio je Pettigrew.

Nadležni organi bi, kako ističe, trebali sistematično ukloniti spomen obilježje Radovanu Karadžiću na studentskom domu na Palama, spomenik u Višegradu "hrabrim braniocima Republike Srpske", spomenik u Trnopolju "srpskim borcima koji svoje živote ugradiše u temelje Republike Srpske" i spomen-ploču kojom se odaje počast Ratku Mladiću na Vracama iznad Sarajeva.

- Spomen ploča za Mladića je uvreda za više od 11.000 žrtava opsade. U znak sjećanja na ubijenu djecu Sarajeva, pozivam nadležne organe da uklone spomen-ploču za Mladića. Ovakvim i drugim inicijativama bi se ispoštovala ljudska prava, a tranzicijska pravda bi još jednom postala moguća u BiH – zaključio je Pettigrew, koji je i član Upravnog odbora Studijskog programa za proučavanje genocida na Univerzitetu Yale.

Pogledajte http://fena.ba/video/3740/

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1Svq5jweh-yFTZYVrl_bPYDeDbwhdacxV?usp=sharing

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Pettigrew: Lekcije iz Srebrenice i Ruande nisu naučene

Negiranje genocida nastavljeno, u RS-u toksičan narativ koji ratne zločince pretvara u heroje

Pettigrew: Nakon presude u Haagu udruženja žrtava imaju pravo tražiti odštetu od Srbije

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo