Magazin     | 01.12.2019. 09:00 |

Dogodilo se na današnji dan

FENA Cvita Kusić

MOSTAR, 1. prosinca (FENA) - 

- 1887. Prvi dan prosinca svijetu je donio jednog od najzanimljivijih fiktivnih junaka - detektiva Sherlocka Holmesa, kojega je stvorio škotski književnik i liječnik Arthur Conan Doyle. Holmes je možda najpoznatiji fiktivni detektiv i zasigurno jedan od najpoznatijih likova u književnosti.

- 1918. U Beogradu proglašena Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca, s princem Aleksandrom I. Karađorđevićem kao regentom i Beogradom kao prijestonicom. Sva vlast je bila koncentrirana u rukama regenta i dvora.

- 1918. Odlukom danskog parlamenta Island stekao neovisnost.

- 1935. Rođen Woody Allen, američki filmski redatelj i glumac. Pravo ime mu je Allen Stewart Konigsberg. U središtu pažnje njegovih satiričkih komedija su njujorški intelektualci, koje prikazuje tragikomično "bez dlake na jeziku".

- 1949. Rođen Pablo Emilio Escobar Gaviria, kolumbijski "kralj" droge. Časopis Forbes 1989. godine proglasio ga je sedmim najbogatijim čovjekom na svijetu.

- 1955. Afroamerikanka Rosa Parks uhićena je jer je u Montgomeryju u Alabami izazvala sablazan kada je sjela na prednje sjedalo u autobusu, koje je bilo rezervirano za bijelce. Njezino uhićenje izazvalo je žestoke reakcije koje su, nakon godina borbe, rezultirale jednakim pravima svih stanovnika SAD-a.

- 1981. Jugoslavenski zrakoplov kompanije Inex-Adria Aviopromet, koji je poletio iz zračne luke Brnik kraj Ljubljane,  srušio se na otoku Korzici. Poginulo je svih 180 putnika i članova posade. 

- 1981. Na današnji dan obilježava se Svjetski dan borbe protiv AIDS-a, jer je 1. prosinca 1981. godine prvi put službeno priznato postojanje virusa koji uzrokuje tu bolest. Pretpostavlja se da je virus nastao još krajem 19. ili početkom 20. stoljeća u Africi, no oblik epidemije poprimio je tek sredinom ili krajem 1970-tih.

- 1989. Mihail Gorbačov kao prvi sovjetski lider posjetio Vatikan i dogovorio se s papom Ivanom Pavlom II. o uspostavljanju diplomatskih odnosa SSSR-a i Vatikana.

- 1997. Počeo sastanak više od 150 zemalja u Kyotu, gdje je nakon deset dana pregovora potpisan Protokol iz Kyota koji regulira emisije štetnih plinova.

- 2001. Na Filmskom festivalu u Berlinu, bh. redatelju i scenaristi Danisu Tanoviću za scenarij “Ničija zemlja” dodijeljena prestižna nagrada Felix za najbolji europski filmski scenarij u 2001. godini.

- 2009. Stupio na snagu Lisabonski ugovor, koji je potpisan u Lisabonu 13. prosinca 2007. godine s ciljem rješavanja pitanja daljnjeg institucionalnog funkcioniranja Europske unije.

- 2011. Preminula Crista Wolf, književna kritičarka, romanopisac i esejista, jedna od najpoznatijih spisateljica u bivšoj Istočnoj Njemačkoj.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

Dogodilo se na današnji dan

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo