Bosna i Hercegovina     | 29.11.2019. 18:12 |

Klinika za rehabilitaciju UKC Tuzla obilježila 60 godina postojanja (VIDEO)

FENA Alma Zukanović

TUZLA, 29. novembra (FENA) - Klinika za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla, gdje se  pacijentima pružaju najsavremenije usluge iz fizikalne medicine i rehabilitacije, obilježila je 60 godina postojanja.

Godišnje se na toj klinici liječi oko 900 pacijenata s prosjekom ležanja od 20 dana. Osoblje i na drugim klinikama pruža tretmane za oko 300 pacijenata.

Načelnik Klinike za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju UKC-a Tuzla prim.dr. Emir Halilbegović istakao je da žele postati referentan centar za rehabilitaciju neuro-rizične djece za što imaju i kadrovske i ambijentalne uslove, ali i referentni centar za dekongestivnu terapiju.  

Šefica Odjela za rehabilitaciju djece na toj klinici prim. doc. dr. Azra Delalić kaže da se velika pažnja poklanja habilitaciji neuro-rizične djece. U tim se slučajevima sa rehabilitacijskim tretmanima pristupa u prvim danima života, zajedno sa liječnicima drugih profila. Cilj je da dječiji razvoj bude normalan i bez posljedica mogućeg oštećenja mozga. Ciljevi edukacije visoko su postavljeni.

- To su uvođenje metoda koje se u svijetu odavno primjenjuju, kao što je primjena botulinum toksina i naravno, ukoliko finansijske mogućnosti to budu dozvoljavale, uvođenje neuro-rehabilitacije putem robotike - kazala je doktorica Delalić.

To će učiniti, kako je kazala, da iza sebe ostave dobro educiran kadar, ljekare i studente.  

Povećati nezavisnost i funkcionalnu sposobnost pacijenata, osposobiti ga profesionalno i socijalno reintegrirati, zadatak je cjelokupnog stručnog osoblja klinike.

Pogledajte http://www.fena.ba/video/3738

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1LhEptprzwsvUF1cHDUKxAgynQVcopGvo?usp=sharing

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Direktor UKC-a Tuzla pozvao visokog predstavnika da izmijeni Zakon o javnim nabavkama

Epidemiološka situacija u TK složena, ali nije alarmantna

Preminula beba, UKC Tuzla utvrđuje okolnosti

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana