Ekonomija     | 29.11.2019. 14:05 |

FIPA učestvovala na prvom poslovnom forumu BiH - Italija u Đenovi

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 29. novembra (FENA) - Ambasada Bosne i Hercgovine u Italiji je, u saradnji sa Počasnim konzulatom BiH, Privrednom komorom Ligurije i uz podršku Unicredit banke iz Đenove, organizovala u Đenovi prvi Poslovni forum Bosna i Hercegovina - Italija.

Forum je otvorio ambasador Bosne i Hercegovine u Italiji Slavko Matanović, a učesnike foruma su pozdravili i počasni konzul BiH u Liguriji Rinaldo Morinoni, menadžer Unicredit banke za poslovne odnose Luca Ranieri i predsjednik Privredne komore Đenove Giovanni Mondini.

Na skupu su se okupili predstavnici više od 50 kompanija iz Bosne i Hercegovine i Italije. Predstavnik Agencije za promociju stranih investicija u BiH (FIPA) Amir Kazić je predstavio prisutnima podatke o dosadašnjim ulaganjima italijanskih kompanija u Bosnu i Hercegovinu, neiskorištene potencijale, atraktivne investicione projekte iz svih sektora i prednosti za investiranja u BiH, kao i činjenjice o rastućoj vanjskotrgovinskoj razmjeni Italije i BiH.

Predstavnik Agencije za strane investicije Italije (ICE) Romano Baruzzi zahvalio je predstavniku FIPA-e za sveobuhvatno izlaganje o dosadašnjoj uspješnoj saradnje Italije i BiH u oblasti direktnih stranih investicija i trgovinske razmjene.

Tokom B2B razgovora italijanske kompanije su izrazile najveći interes za ulaganje u projekte iz oblasti turizma, a pažnju su im privukli i projekti iz oblasti građevinarstva, metaloprerađivačkog  i energetskog sektora.     

Skupu su se obratili i predsjednik regije Ligurija Giovanni Toti, zamjenik gradonačelnika Đenove Stefano Balleari i savjetnik ministra vanjskih poslova BiH Saša Čekrlija, saopćeno je iz FIPA-e. 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Italijanski lijevi centar okuplja se za evropske izbore oko liste 'Sjedinjene Države Evrope'

'Braća Italije' premijerke Meloni i dalje vodeća stranka u Italiji

Oko 5,7 miliona ljudi u Italiji živi u apsolutnom siromaštvu

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom