Bosna i Hercegovina     | 28.11.2019. 18:36 |

'Bosanski atlas ratnih zločin' predstavljen u Mostaru

FENA Roland Grabovac

MOSTAR, 28. studenoga (FENA) - Projekt Istraživačko-dokumentacionog centra (IDC) "Bosanski atlas ratnih zločina 92-95", jedinstven projekt dokumentiranja ratnih zločina u Bosni i Hercegovini, predstavljen je u Mostaru.

Ovaj projekt nastavak je "Bosanske knjige mrtvih" koja se bavila istraživanjem ljudskih gubitaka i popisom žrtava ratnih sukoba u Bosni i Hercegovini krajem prošlog stoljeća.

U "Bosanskom atlasu ratnih zločina", svojevrsnom digitalnom memorijalu, imena poginulih povezana su s događajima i lokacijama precizno označenima na karti, a sve je popraćeno dostupnim fotografijama, video zapisima, sudskim presudama, izjavama svjedoka.

Po riječima direktora IDC-a Mirsada Tokače, u izradi "Bosanskog atlasa ratnih zločina" korišteno je više od 700 različitih izvora: razgovori s obiteljima, posjeti grobljima, vojne i policijske arhive, sudske presude, baze podataka stranih organizacija i slično.

Tokača je kazao kako cilj ovoga projekta nije stvarati mitove, već upravo suprotno.

- Ovoj državi ne trebaju nikakvi mitovi. Nama trebaju detaljno istražene, provjerljive i dostupne činjenice. Nas ne zanima nikakav mit već potpuno racionalan, argumentiran, činjenični pristup prošlosti i tek onda ćemo hladne glave biti spremni da se s njom suočimo - poručio je Tokača te dodao kako pri izradi Atlasa nije bilo nikakve diskriminacije po bilo kojoj osnovi, nacionalnoj ili vjerskoj.

U Atlasu je zabilježeno oko 100.000 imena stradalih, a po Tokačinim riječima, istraživački posao nikada nije gotov i taj popis će se i dalje dopunjavati.

Sljedeće prezentacija projekta planirana je za 12. prosinca u Sarajevu nakon čega će svi građani putem interneta imati slobodan pristup bazi podataka "Bosanskog atlasa ratnih zločina".

 

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Predstavljanje 'Bosanskog atlasa ratnih zločina 1992.-1995.'

U Goraždu predstavljen  „Bosanski atlas ratnih zločina“

U Srebrenici predstavljen 'Bosanski atlas ratnih zločina 1992-1995.'

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana