Bosna i Hercegovina     | 28.11.2019. 17:24 |

OHR - Scanlan pozdravio usvajanje rebalansa budžeta Brčko distrikta

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 28. novembra (FENA) - Prvi zamjenik visokog predstavnika i supervizor za Brčko Michael Scanlan, pozdravio je usvajanje rebalansa budžeta Brčko distrikta u okviru kojeg će biti omogućena sredstva namijenjena za, više puta odgađano, useljenje Policije Brčko distrikta u modernu zgradu izgrađenu sredstvima Evropske unije.

Smještaj u toj zgradi s Graničnom policijom BiH i Službom za strance BiH će omogućiti efikasnu koordinaciju u provođenju zakona, a u službi Brčkog i Bosne i Hercegovine, naglasio je Scanlan.

Supervizor je također pozdravio odluku Skupštine da podrži javno-privatnu inicijativu Vlade Distrikta i kompanije „Studen& CO Holding GmbH“.

Ta inicijativa će omogućiti vlastima u Brčkom da unaprijede javne usluge koje pružaju poduzetnicima u Distriktu, a ukoliko se reforme završe u dogovorenom roku, unaprijeđeno poslovno okruženje će rezultirati velikom investicijom „Studen Holdinga“, ali i privući druge strane investitore i omogućiti rast lokalnog biznisa u Distriktu, dodao je supervizor.

Supervizor Scanlan je pozvao Skupštinu Distrikta da nastavi s novom reformskom dinamikom koja za cilj ima promociju transparentnosti i dobrog upravljanja, razvoja infrastrukture i rasta privatnog sektora, imajući u vidu da će svaki uspješan korak voditi sljedećem i tako doprinositi cijeloj zajednici.

U tom smislu, naglasio je, važno je da Skupština do kraja godine usvoji Zakon o budžetu i tako omogući transparentno i efikasno trošenje budžeta za 2020. godinu, te donese odluku o korištenju 1,6 miliona KM koje su već namijenjene za studiju izvodljivosti i početne radove na rekonstrukciji mosta Brčko-Gunja.

- Kontinuiran i brz napredak na reformskom putu će učiniti da Brčko ponovo postane dinamičan ekonomski centar ovog dijela BiH, s dobro plaćenim poslovima u privatnom sektoru, odličnom infrastrukturom, te nizom kulturnih, sportskih i zabavnih sadržaja za koje su svi građani svjesni da ih Brčko treba imati - zaključio je prvi zamjenik visokog predstavnika i supervizor za Brčko Michael Scanlan, saopćeno je iz OHR-a.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

OHR - Visoki predstavnik je svojim angažmanom osigurao uslove za fer i transparentne izbore

Ambasada SAD u Sarajevu - Sjedinjene Države pozdravljaju današnju odluku visokog predstavnika

Zvizdić: Netačne izjave da otvaranje pregovora s EU znači zatvaranje OHR-a i odlazak stranih sudija

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'