Kultura     | 30.11.2019. 10:32 |

Narodno pozorište Mostar obilježilo 70 godina postojanja (VIDEO)

FENA Denis Leko

MOSTAR, 30. studenoga (FENA) - Izložbom povijesnih artefakata, dokumenata i fotografija iz 50-ih i 60-ih godina prošlog stoljeća autora Emira Spahića te izvedbom predstave o životu Alekse Šantića "Što te nema", Narodno pozorište Mostar (NPM) u petak je obilježilo 70 godina svog postojanja.

Direktor Narodnog pozorišta Mostar Almir Mujkanović kazao je kako je ova izložba kronološki obuhvatila promotivne materijale, dokumente i fotografije predstava nastalih u produkciji Narodnog pozorišta Mostar u periodu 50-ih i 60-ih godina prošlog stoljeća, od samog osnivanja te teatarske kuće.

- Nakon izložbe upriličena je i kazališna predstava o životu Alekse Šantića "Što te nema", a zanimljivo je spomenuti i to kako je prva predstava izvedena u NPM-u bila Hasanaginica po tekstu Alekse Šantića. To je neka mala, kratka poveznica između samih početaka i onog što se danas događa na sceni Narodnog pozorišta Mostar - kazao je Mujkanović u razgovoru za Fenu.

Narodno pozorište Mostar svoju prvu premijeru izvelo je 27. studenoga 1949. godine na sceni radničkog društva Abrašević, a dvije godine kasnije ansambl Narodnog pozorišta prešao je u novo zgradu u kojoj i danas djeluje.

Izložba o počecima rada i sinoćnja predstava samo su dio aktivnosti koje je Narodno pozorište Mostar pripremilo u okviru obilježavanja 70. godišnjice postojanja.

- Nismo htjeli organizirati samo jedan događaj ili više događaja tijekom jednog ili dva dana jer smatramo da publika ne može konzumirati toliki broj informacija, a s druge strane i sam jubilej od 70 godina postojanja zaslužuje da se o njemu govori tijekom cijele godine. Centralni i najvažniji događaj proslave, uvjetno rečeno, mogao bi biti promocija monografije Narodnog pozorišta koja je već sada pri kraju i bit će predstavljena naredne godine u programu Međunarodnog festivala komedije "Mostarska liska" - istaknuo je Mujkanović.

Tijekom siječnja 2020. godine Pozorište će upriličiti i niz kazališnih predstava za koje će ulaz biti besplatan.

- Osim toga, organizirat ćemo posjete Pozorištu za učenike osnovnih i srednjih škola, određene interaktivne radionice i još dosta drugih sadržaja - kazao je Mujkanović.

Dodao je kako Narodno pozorište trenutno radi jednu, po njegovim riječima, jako važnu kazališnu predstavu.

- Predstava je važna zbog same tematike, a govori o identitetima. Radimo je s kolegama iz Hrvatskog narodnog kazališta, a koproducent je i Studio za izvedbene umjetnosti iz Mostara i mislim da će predstava premijeru doživjeti u prosincu ove godine. Što se tiče skorije budućnosti, planiramo raditi predstavu po tekstu Martine Mlinarević, dolazi nam i Mostarska liska, ali i drugi važni projekti - kazao je Mujkanović.

Dodao je kako je ovogodišnja kazališna sezona Narodnog pozorišta u Mostaru najuspješnija u posljednjih 30-ak godina, što, po njegovim riječima, i priliči velikom jubileju kojeg Pozorište slavi.

Pogledajte http://www.fena.ba/video/3739

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1mzB8GLg-HyUrqYa8EdqEVtvocKIk6YpU?usp=sharing

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

U Sarajevu obilježena 19. obljetnica 1. pješačke pukovnije OSBiH i 32. obljetnica HVO-a

Brnabić i članovi Vlade Srbije položili cvijeće na mjestu gdje je ubijen Đinđić

Obilježena 32. obljetnica 101. bosansko-brodske brigade HVO-a

Promo

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

M:tel: Telefoni na rate već od 5,29 KM!