Bosna i Hercegovina     | 28.11.2019. 14:47 |

Odluke i zaključci sa sjednice Vlade Federacije BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 28. novembra (FENA) - Vlada Federacije BiH je za dva privredna društva dala prethodne saglasnosti o dodjeli dijela sredstava Trajnog revolving fonda Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije kod Union banke d.d. Sarajevo za dugoročno finansiranje projekata putem dodjele kredita za 2019. godinu.

Saglasnost je data za kompaniju Kismet d.o.o. Doboj Istok za kredit od 450.273 KM i Tvornicu transportnih uređaja Energetik d.o.o., u iznosu od 500.000 KM.

 

IZMIJENJENA I DOPUNJENA ODLUKA O USVAJANJU PROGRAMA UTROŠKA SREDSTAVA

Vlada FBiH danas je izmjenila i dopunila Odluku o usvajanju Programa utroška sredstava iz Budžeta FBiH za 2019. godinu Federalnom ministarstvu energije, rudarstva i industrije na poziciji subvencije javnim preduzećima, namijenjenih uvezivanju radnog staža.

Naime, nakon donošenja Odluke o izboru korisnika dijela ovih sredstava, ukazala se potreba za izmijenom minimalanog broja zaposlenika kao kriterija za dostavljanje dokumentacije po raspisanom javnom pozivu za preostali dio novčanih sredstava.

Stoga je dosadašnji minimalan broj od 50 zaposlenika u privrednom društvu smanjen na pet. Također, rok za dostavljanje dokumentacije o namjenskom utrošku sredstava povećan je s tri na šest mjeseci, zbog činjenice da je prilikom kontrole utroška utvrđeno da je dosadašnji rok bio objektivno kratak.

 

O POSTUPCIMA UTVRĐIVANJE DISKRIMINACIJE

Vlada FBiH se na današnjoj sjednici upoznala s informacijom Federalnog ministarstva rada i socijalne politike o postupcima utvrđivanja diskriminacije.

Federalnom pravobranilaštvu je naloženo da Vladi dostavi očitovanje o raspoloživim kadrovskim kapaciteta koji bi učestvovali u parničnim postupcima pokrenutim s ciljem utvrđivanja diskriminacije, te predloži način prevazilaženja eventualnog problema, kako bi na najbolji mogući način bili odbranjeni javni interes i sredstva federalnog budžeta.

Upravnom odboru Instituta za medicinsko vještačenje zdravstvenog stanja naloženo je da odmah, a najkasnije za 15 dana nakon primitka saglasnosti nadležnih ministarstava, usvoji Pravilnik o kriterijima i postupku medicinskog vještačenja zdravstvenog stanja s Listom invaliditeta.

Imenovana je i interresorna i intersektorska komisija čiji je zadatak da, u roku 90 dana, utvrdi stvarno i činjenično stanje u pokrenutim sudskim parničnim postupcima radi utvrđivanja, otklanjanja diskriminacije i isplate, te da pronađe i predloži najbolje rješenje za prevazilaženje nastale pravne situacije i o tome informira Vladu FBiH.

 

ODLUKA O STATUSNIM PITANJIMA I ORGANIZACIJI OPERATORA ZA OIEiEK

Realizirajući zaključak od 22.8.2019. godine, Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije je za današnju sjednicu pripremilo, a Vlada FBiH donijela Odluku o statusnim pitanjima i organizaciji Operatora za obnovljive energije i efikasnu kogeneraciju OIEiEK.

Cilj ove odluke je unapređivanje rada Operatora i uspostava višeg stepena nadzora nad njegovim djelovanjem.

Operator za OIEiEK, sa sjedištem u Mostaru, obavlja nadležnosti utvrđene Zakonom i podzakonskim propisima, kao i poslove koji se obavljaju kao javne ovlasti. On rješava zahtjeve za dobijanje statusa privilegiranog proizvođača električne energije koji kvalificirani proizvođač podnosi Operatoru OIEiEK uz odgovarajuće dokaze u skladu s pozitivnim zakonskim propisima koji regulišu ovu oblast, te zahtjeve za dobijanje statusa potencijalnog privilegiranog proizvođača koji investitor podnosi Operatoru OIEiEK.

Predsjednika i članove Uprave Operatora za OIEiEK, nakon provedene procedure, imenuje Vlada FBiH na period od četiri godine, a oni ove dužnosti ne mogu obavljati u više od dva mandata uzastopno.

Vlada je danas, također, donijela zaključke kojim je Upravni odbor i Upravu Operatora zadužila da joj, putem Federalnog ministarstva energije, rudarstva, i industrije, u roku od 15 dana dostave izvještaj o radu Operatora, te finansijski i izvještaj o reviziji za 2018. godinu.

Uprava Operatora dužna je da, u roku od 15 dana, na svojoj internet stranici javno objavi informacije o dinamičkim kvotama za sve vrste postrojenja koja koriste OIEiEK, sa ažurnim pokazateljima popunjenosti kvota za svaki tip postrojenja, zatim ažuriran spisak kvalificiranih proizvođača/investitora koji su dobili status privilegiranog/potencijalnog privilegiranog proizvođača, navodeći datum podnošenja zahtjeva, tipa postrojenja i instalirane snage postrojenja.

UO i Uprava su, također, zaduženi da Vladi FBiH, putem nadležnog ministarstva, dostave Plan rada Operatora za 2020. godinu, te da do 15. decembra ove godine donesu Pravilnik o metodologiji za raspodjelu troškova balansiranja za privilegovane i kvalificirane proizvođače.

Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije je zaduženo da analizira rad Uprave Operatora i, po potrebi, predloži Vladi eventualno poduzimanje daljnjih aktivnosti.

 

OSTALE ODLUKE I ZAKLJUČCI

U skladu s ranijim zaključcima, Federalna vlada je odobrila da Federalnom ministarstvu obrazovanja i nauke iz Tekuće rezerve Budžeta FBiH za 2019. godinu bude izdvojeno 100.000 KM na ime pružanja finansijske pomoći Općini Bužim u saniranju posljedica požara na Osnovnoj školi „Mirsad Salkić-Čava“.

S ciljem usaglašavanja sa Zakonom o finansijskoj konsolidaciji preduzeća u FBiH, Vlada FBiH je izmijenila odluke o finansijskoj konsolidaciji privrednih društava Zrak d.d. Sarajevo, Aluminija d.d. Mostar, Binas d.d. Bugojno, BNT - Tvornica mašina i hidraulike d.d. Novi Travnik, Konfekcija Borac d.d. Travnik i Tehnički remontni zavod d.d. Hadžići, te kao rok za završetak konsolidacije odredila 31.12.2021. godine.

Vlada FBiH je danas dala preporuku za prijem u državljanstvo Bosne i Hercegovine za doktora medicine - specijaliste interne medicine Miralema Đeševića, kao osobe od naročite koristi za BiH u području zdravstva.

 

KADROVSKA RJEŠENJA

Federalna vlada je dala prethodne saglasnosti za razrješenje članova Nadzornog odbora JP Elektroprivreda HZ HB d.d. Mostar, uime državnog kapitala, zbog isteka mandata, kao i da na ove dužnosti, do okončanja konkursne procedure, a najduže do tri mjeseca, budu imenovani Karmela Miletić, Ivo Vincetić, Ivica Krivić, Božo Perić, Mithat Arpadžić i Ivanka Galić.

Vlada je zadužila novi Upravni odbor Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom za poništenje konkursa za imenovanje direktora ovog fonda, te da pokrene nove konkursne procedure.

Vlada je danas razmatrala rad direktora, te Upravnog i Nadzornog odbora Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić, a nastavak rasprave o ovom pitanju najavljen je za sljedeću sjednicu, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Priopćenje za javnost HNS-a BiH

Sjednica Predsjedništva HNS-a BiH u petak u Mostaru

Danas sjednica Vlade Federacije BiH povodom prve godine rada u ovom mandatu

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu