Kultura     | 28.11.2019. 13:53 |

Mostar domaćin Prve revije tradicijskog ruha 'Od mora do Save'

FENA Nada Landeka

MOSTAR, 28. studenoga (FENA) - Prva revija tradicijskog ruha "Od mora do Save" koja će, u organizaciji Hrvatskog kulturno-umjetničkog društva (HKUD) "Sveti Ante" iz Cima biti održana u subotu, 30. studenoga, u Mostaru, okupit će dvadesetak kulturno- umjetničkih društava iz Bosne i Hercegovine, a na njoj će biti predstavljeno više od stotinu narodnih nošnji.

Po riječima potpredsjednika HKUD-a „Sveti Ante“ Cim- Mostar Marinka Jurića, na reviji će nastupiti društva i udruge koje se bave očuvanjem kulturne baštine i tradicije, a predstavit će nošnje krajeva iz kojih dolaze.

- Ovom revijom pokušat ćemo povezati geografska područja s tradicijskim odijevanjem, odnosno, na jednom mjestu ćemo upoznati, pogledati i prisjetiti se jednog skoro zaboravljanog vremena življenja Hrvata i druga dva naroda na prostoru današnje BiH- kazao je Jurić na konferenciji za novinare upriličenoj tim povodom.

Kako je dodao, na reviji će nastupiti predstavnici kulturno-umjetničkih društava iz Orašja, Usore, Tuzle, Vareša, Jajca, zatim Bugojna, Novog Travnika, Uskoplja, Kupresa, Livna, te Tomislavgrada, Rame, Domanovića, Čitluka, Širokog Brijega, Čapljine, Posušja i Gruda.

Također, predstaviti će se i Srpsko pjevačko i kulturno-umjetničko društvo (SPKUD) "Gusle" iz Mostara te mostarsko Kulturno- umjetničko društvo (KUD) "Bijelo Polje“.

Nezaobilazni dio u njihovim godišnjim planovima je, kaže Jurić, i tradicionalni božićni koncert „Gradu s ljubavlju“, koji će HKUD „Sveti Ante“ izvesti 7. prosinca u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače, a koji već 27. godinu zaredom daruje Mostaru.

Uz domaćine, na koncertu će nastupiti i Kulturno-umjetničko društvo "Kupljenovo" iz Zagreba te Ženska klapa Trebižat.

Navedene manifestacije, poručuje Jurić, organiziraju se kako bi se bogata tradicija i kulturna baština nastavila njegovati i prenositi novim generacijama.

Revija tradicijskog ruha i tradicionalni božićni koncert održat će se pod pokroviteljstvom Udruge Framost - Misije poveznice baštine ljudi i prostora.

(FENA) N. M.

Vezane vijesti

Na reviji 'Od mora do Save' predstavljene brojne narodne nošnje

Predstavljena marka HP-a Mostar tiskana u povodu 150 godina HKUD Sv. Ante - Cim

Mostar domaćin Prve revije tradicijskog ruha 'Od mora do Save'

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta