Bosna i Hercegovina     | 28.11.2019. 12:20 |

Vlada ZDK-a uplatila sredstva za sedmu i osmu ratu boračkih stipendija

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 28. novembra (FENA) - Vlada Zeničko-dobojskog kantona danas je gradskim i općinskim službama za boračko-invalidsku zaštitu u tom kantonu uplatila sedmu i osmu ratu stipendija za 2.232 korisnika za studijsku 2018/2019. u iznosu 608.400 KM, koji obuhvata redovni i samofinansirajući studij prvog i drugog ciklusa Bolonjskog sistema studiranja.

Nadležne gradske i općinske službe će izvršiti isplatu sredstava korisnicima stipendija.

U budžetu ZDK za 2019. za tu namjenu osigurana su sredstva od 2.433.600 KM. Visina stipendije za prvu godinu iznosi 800 KM, a za drugu i ostale godine studija te prvu i drugu godinu drugog ciklusa 1.200 KM.

Ministar za boračka pitanja Fahrudin Čolaković izjavio je da su isplatom te dvije rate izvršili obaveze prema studentima za studijsku 2018/2019., te da su time stvoreni uslovi da se krene sa stipendijama za narednu studijsku godinu.

Iz Vlade tvrde da je konkursna procedura za dodjelu stipendija u 2019. kasnila pošto je budžet usvojen u martu, ali je nova Vlada napravila iskorak u politici stipendiranja tako što su prvi put ove godine stipendije dobili svi studenti koji su aplicirali na konkurs i koji su ispunjavali uslove.

Premijer Mirza Ganić je naveo da će to biti politika Vlade i u narednom periodu, jer žele da pomognu mladima da se školuju i svoju budućnost grade u Bosni i Hercegovini, saopćeno je iz Pres-službe ZDK.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

U Tomislavgradu potpisani ugovori o dodjeli stipendija za 67 studenta

Đaci u ZDK trenutno na proljetnom odmoru, preporuka da nenastavne dane imaju i za Bajram

Ramazanska čestitka premijera Pivića i predsjedavajućeg Huskića

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom