Svijet     | 28.11.2019. 11:15 |

Kina pozvala američkog ambasadora zbog Trumpove podrške aktivistima u Hong Kongu

FENA Internet

PEKING, 28. novembra (FENA) - Kina je u četvrtak pozvala američkog ambasadora kako bi mu uručila "oštar protest" zbog miješanja u kineske unutrašnje stvari nakon što je američki predsjednik Donald Trump potpisao prijedlog zakona o zaštiti ljudskih prava u Hong Kongu.

Zamjenik kineskog ministra vanjskih poslova Le Yucheng poručio je ambasadoru Terryju Branstadu da američki potez predstavlja "ozbiljno miješanje u kineska unutrašnja pitanja i teško kršenje međunarodnog prava", navodi ministarstvo u saopćenju.

Le je nazvao američki potez "ogoljelim hegemonističkim činom". Zatražio je od SAD da ne provode taj prijedlog zakona u cilju izbjegavanja nanošenja veće štete američko-kineskim odnosima, navodi ministarstvo.

Kina je u više navrata optuživala SAD i druge zapadne zemlje za orkestriranje masovnih prodemokratskih protesta koji su potresali Hong Kong mjesecima.

U ranijem današnjem saopćenju ministarstva vanjskih poslova ponavljaju se oštre kritike prijedloga američkog zakona i navodi se da će Kina poduzeti "kontramjere". Dodaje se da svi građani Hong Konga i Kine izražavaju protivljenje potezu Washingtona.

Još je nejasno kako će Kina tačno odgovoriti i da li bi Trumpov potez mogao dovesti do prekida pregovora s Pekingom u cilju ublažavanja trgovinskih napetosti.

Trump je potpisao prijedlog zakona, koji su skoro jednoglasno odobrili Zastupnički dom i Senat, čak i pored toga što je on izrazio izvjesnu zabrinutost da bi to moglo zakomplicirati napore na dogovaranju trgovinskog sporazuma s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom.

Dvije strane nedavno su izrazile uvjerenje da se ostvaruje napredak ka preliminarnom sporazumu kojim bi se izbjegle dodatne eskalacije u tarifnom ratu koji je naškodio proizvođačima s obje strane.

- Potpisao sam ove prijedloge zakona iz poštovanja prema predsjedniku Xiju, Kini i Hong Kongu. Oni su predstavljeni u nadi da će čelnici i predstavnici Kine i Hong biti u stanju da miroljubivo riješe svoje razlike, što bi dovelo do dugoročnog mira i prosperiteta za sviju - navodi Trump u saopćenju za javnost, prenosi Associated Press.
 

(FENA) D. J.

Vezane vijesti

Američki Vrhovni sud raspravlja o zabrani beskućnicima da spavaju na otvorenom

Kremlj: Svaki američki potez na zaplijeni ruske imovine bio bi nezakonit

Njemačka uhapsila trojicu osumnjičenih za špijunažu s kineskom tajnom službom

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta